Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Östersjöfinnar hjälpte vikingar i färder österut

Östersjöfinskt eldstål
Östersjöfinskt eldstål

Utan östersjöfinnarnas kunskap hade det inte blivit några vikingafärder österut. Det visar ny forskning som uppmärksammas i en tv-dokumentär om östersjöfinnarnas och svearnas relation på vikingatiden.

– I år firar Finland 100 år av självständighet. Därför är det extra roligt att berätta om nya forskningsrön och visa på kontakterna som fallit bort i historieskrivningen. Utan östersjöfinnarna hade kanske inte svearna fått kunskap om de rika regionerna öster om Finska viken eller tagit sig fram längs Volga, Dnepr och Don mot Kalifatet med pälsverk och slavar, säger Mats Roslund, professor i historisk arkeologi.

Forskarna tog initiativ till dokumentär
Tillsammans med sina kollegor Johan Callmer och Ingrid Gustiin vid Institutionen för arkeologi och antikens historia kom Mats Roslund på idén att göra en dokumentär om hur vikingarnas östliga färder började. Det blev en intensiv produktion där forskarna fick skriva manusförslag, bli intervjuade och samarbeta med filmproducent Bo Kindberg och forskare från Finland.

Tvådelad dokumentär med nya forskningsrön
Dokumentärens första del visar hur östersjöfinnarna hjälpte vikingarna i deras framgångsrika färder österut. Forskningen har till exempel kommit fram till att utan östersjöfinnarnas kunskap hade det inte blivit några vikingafärder österut alls. Andra delen av dokumentären fortsätter på samma spår och visar hur östersjöfinnarna konkret hjälpte vikingarna genom att låna ut sina farkoster och båtar i flodsystemen. Dessutom ger del två svar på gåtan om det verkligen fanns bosättningar i södra Finland i slutet av järnåldern.

Första avsnittet av dokumentären Östersjöfinnarna sänds i SVT2 lördagen den 9 december klockan 18:00. Det andra avsnittet sänds i SVT2 lördagen den 16 december klockan 16:50. Dokumentären kan även ses på SVT-play tills i juni 2018.

Mer information:
Identity Formation and Diversity in the Early Medieval Baltic and Beyond: Communicators and Communication. http://portal.research.lu.se/portal/sv/publications/identity-formation-and-diversity-in-the-early-medieval-baltic-and-beyond(61d4f584-febb-4814-b1b6-9c9889f1edf3).html

http://booksandjournals.brillonline.com/content/books/9789004328471

Text: Patrik Hekkala

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.