Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

På väg mot skräddarsydd behandling av blåscancer

Cirka en tredjedel av alla som får cancer i urinblåsan drabbas av en aggressiv form som är svår att bota. Nu har forskare vid universiteten i Lund och Uppsala samt KTH upptäckt att just de aggressiva blåscancerformerna innehåller ett visst protein, PODXL. Upptäckten kan bidra till nya målinriktade och bättre mediciner och individbaserad behandling.

PODXL
Proteinet PODXL har färgats in och ses som en brun ring runt cancercellerna.

Det är cirka 2 500 svenskar som varje år får diagnosen cancer i urinblåsan. Trots att sjukdomen ofta upptäcks tidigt och kan behandlas med framgång, är det drygt 800 av de här patienterna som får cancern i en aggressivare form som inte går att bota.

– Ett stort kliniskt bekymmer idag vid den här typen av cancersjukdom är de ytliga tumörerna, då vi inte vet hur de kommer att utvecklas. Med ökad kunskap om det här proteinet kan vi bättre avgöra en patients prognos och se vem som behöver en mer aggressiv behandling direkt, och vem som kan få en mildare behandling utan att riskera deras liv. Vi kan helt enkelt tidigt se vilka patienter som är i riskzonen för återfall, säger Karolina Boman, doktorand vid avdelningen för patologi vid Lunds universitet och ST-läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Karolina Boman
Karolina Boman. Foto: Olle Dahlbäck

Studien är gjord på närmare 500 patienter, både män och kvinnor mellan 39-90 år, som behandlats i Lund, Malmö och Uppsala. De patienter vars tumörer innehöll det proteinet Podocalyxin-like, PODXL, hade en ökad risk att få aggressivt återfall eller att dö i sin sjukdom inom två år – även i de fall som upptäcktes tidigt och med endast ytliga tumörer.

– Vi har tidigare visat att det här proteinets förekomst i cellmembranet hos patienter med cancer i tjock- eller ändtarmen, ökar risken för återfall eller att dö i sin sjukdom. Nu ser vi samma sak hos patienter med cancer i urinblåsan. Prognosen är dålig även om det endast förekommer i en liten andel säger Karolina Boman.

Forskarna tror att den nya kunskapen om proteinet även kan komma till nytta när det gäller andra cancerformer.

– Det här kan vi säkert dra nytta av när det exempelvis gäller cancer i bukspottkörteln, tjocktarmen och äggstockarna. Det kan dessutom spara mycket pengar åt samhället, särskilt om vi i framtiden med ett enkelt urinprov skulle kunna se vilka tumörer som innehåller det här proteinet. Det ska vi titta på nu, säger Karolina Boman.

Publikation:
“Membranous expression of podocalyxin-like protein is an independent factor of poor prognosis in urothelial bladder cancer”
Författare: K Boman, A H Larsson, U Segersten, E Kuteeva, H Johannesson, B Nodin, J Eberhard, M Uhlén, P-U Malmström and K Jirström
British Journal of Cancer online 7 May 2013; doi: 10.1038/bjc.2013.215
Länk till vetenskaplig tidskrift

Kontaktuppgifter:
Karolina Boman, ST-läkare och doktorand Lunds universitet, 070-543 00 20, karolina [dot] boman [at] med [dot] lu [dot] se
Karin Jirström, professor i patologi vid Lunds universitet, 072-722 14 15, karin [dot] jirstrom [at] med [dot] lu [dot] se

 

Olle Dahlbäck

Kategorier

Senaste nyheter

2018-12-14

Faraonsk gravkammare hittad av svenskt arkeologteam i Gebel el Silsila

Faraonsk gravkammare hittad av svenskt arkeologteam i Gebel el Silsila
2018-12-14

Journalist blir hedersdoktor

Journalist blir hedersdoktor
2018-12-13

Chefer ska rekommendera tågresor framför flyg

Chefer ska rekommendera tågresor framför flyg
2018-12-13

Ekvationens mästare

Ekvationens mästare
2018-12-13

Fritagningen - handledare räddade doktorand från IS

Fritagningen - handledare räddade doktorand från IS

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen