Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Podd ger tips om akademiskt skrivande

En skrivkompis i den digitala etern – det vill podden ”The good, the bad and the ugly of ­writing in academia” vara.
Den är nystartad av tre skriv­entusiaster vid LTH och vänder sig till doktorander och deras hand­ledare.
porträtt två kvinnor och en man, utomhus
Jennifer Löfgreen, Öivind Andersson och Lene Nordrum har startat podden ”The good, the bad and the ugly of writing in academia”. Foto: Anders Ahlberg

Öivind Andersson, Lene Nordrum (SOL) och Jennifer Löfgreen har alla jobbat med skrivundervisning på Genombrottet vid LTH. Men poddformatet är nytt för dem.

– Det är väldigt dynamiskt och spännande att göra podd, man vet aldrig riktigt vilka vändningar samtalet ska ta, säger Öivind Andersson och tillägger att de har bestämt sig för att köra på med podden så länge som de har något att prata om – och än så länge känns akademiskt skrivande som ett outtömligt ämne.

Poddgruppen vill inte komma med några pekpinnar, utan vill att varje podd ska kännas som ett informellt och personligt samtal, något man kan lyssna på över diskbaljan, men med ett hjälpsamt innehåll om allt man kan stöta på från idé till publicerat manus.

Varje avsnitt har ett tema och det första avsnittet tog ett fågelperspektiv på hela skrivprocessen. När man skriver en artikel är det vanligt att man förlorar sig i detaljer i ett för tidigt skede. Det är också ofta på detaljerna och inte på textens upplägg i stort som handledarna ger feedback. Det visar ett pedagogiskt projekt som gjordes på LTH 2014.

– Då riskerar man att tappa bort budskapet. Skrivandet är en process där man bör börja med att fundera på textens budskap och läsare, vad behöver de veta? säger Öivind Andersson och berättar att avsnitt nummer två handlar om hur man kan göra för att hålla fokus när man ska skriva. Det är så lätt att bli störd av andra – och kanske framför allt av sig själv.

Alla poddavsnitt hittar du via gruppens wordpress-blogg 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2018-11-19
Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen
Stor internationell studie: Psykologiska experiment har testats igen
2018-11-16
Student nominerad till årets Augustpris
Student nominerad till årets Augustpris
2018-11-15
Forskare inom medicin fälls för oredlighet
Forskare inom medicin fälls för oredlighet
2018-11-15
Presidentbesöket: Mattarella talade inför fullsatt aula
Presidentbesöket: Mattarella talade inför fullsatt aula
2018-11-15
Berättelser med inneboende kraft
Berättelser med inneboende kraft

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen