Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pontus Nordenfelt och Hanna Isaksson nya ledamöter i Sveriges unga akademi

Kriterierna för att bli invald är stor vetenskaplig skicklighet samt intresse och förutsättningar att framgångsrikt verka inom akademin. Den unga akademin verkar genom att inspirera och sprida kunskap om forskning till allmänhet och beslutsfattare. I helgen valdes åtta nya unga ledamöter in, varav två Lundaforskare.
Bild på Pontus Nordenfelt och Hanna Isaksson

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. Vid möte den 26 maj 2018 valdes Lundaforskarna Pontus Nordenfelt och Hanna Isaksson in i akademin tillsammans med ytterligare sex unga framstående forskare vid andra lärosäten. Under de kommande fem åren ska de under akademins hatt verka för att forma framtidens Sverige genom att initiera gränsöverskridande, idéskapande möten för att inspirera, stärka och sprida kunskap om forskning och vetenskap.

Pontus Nordenfelt, bitr. universitetslektor och docent i infektionsbiologi vid Medicinska fakulteten
Ledamotsperiod 2018–2023

"Bakteriella infektioner är ett stort globalt hälsoproblem som riskerar att bli mycket värre med den ökande antibiotikaresistensen. För att kunna bemöta detta hot så krävs mer detaljerad kunskap om bakteriers möte med människan.

Min forskargrupp använder avancerad videomikroskopi och bildanalystekniker för att studera tidiga värd-bakterieinteraktioner. Vi försöker bland annat att fånga ögonblicket när en bakterie binder in till en människocell och sedan följa dess färd in i cellen. Genom att samtidigt mäta den molekylära sammansättningen av bakterien och människocellen vid varje interaktionsyta kan vi börja klarlägga den molekylära basen för de första stegen av bakteriell infektion.

På sikt så tror vi att bättre förståelse av bakterieinfektioner på den molekylära nivån kommer öppna upp nya mål för antibakteriella behandlingar, vaccin och diagnostik."

Läs mer om Pontus Nordenfelts forskning
 

Hanna Isaksson, docent i biomedicinsk teknik vid LTH
Ledamotsperiod 2018–2023

"Jag forskar inom biomekanik och mekanisk biologi, ämnen som ligger i gränslandet mellan teknik och medicin, mer specifikt mellan mekanik och ortopedi. Vi arbetar med olika frågeställningar kring rörelseapparatens vävnader (ben, brosk, ligament och senor). Vi utvecklar bättre diagnostik metoder för olika sjukdomar, till exempel benskörhet, genom att kombinera kunskap från kliniska bilder med statistisk och mekanisk modellering. Dessutom, använder vi grundläggande materialvetenskap för att förstå hur vävnaderna är uppbyggda. Genom experiment på synkrotron- och neutronanläggningar, som MAX IV och kommande ESS i Lund, försöker vi kartlägga hur vävnaders sammansättning och struktur på olika längdskalor ger dem dess unika mekaniska egenskaper i kroppen. Genom att studera frisk och sjuk vävnad, eller vävnad som utsatts för olika grad av belastning, så ökar vi kunskapen om hur vävnder påverkas av olika sjukdomsstillstånd, samt hur belastning kan användas för att påverka vävnaderna."

Läs mer om Hann Isaksson forskning

– Det finns en härlig energi i den unga akademin, säger nya ordförande Maria Tenje, docent i mikrosystemteknik vid Uppsala unversitet i pressmeddelande från Sveriges unga akademi. Det känns bra att vi lyckats vara så konstruktiva, jag bedömer att vi är en bra part när nya idéer och förslag ska tas fram. Med några år på nacken har vi blivit en välsmord, liten men kraftfull maskin som ser fram mot att bidra till att göra världen lite bättre med vetenskapen som grund. Och nu välkomnar vi åtta nya duktiga forskare in i akademin, det är fantastiskt roligt!

Läs mer om de nya ledamöterna pressmeddelande från Sveriges unga akademi

 

Kategorier

Pontus Nordenfelt

Bild på forskaren Pontus Nordenfelt
Pontus Nordenfelt. Foto: Lars Owesson

Hanna Isaksson

Bild på forskaren Hanna Isaksson
Hanna Isaksson. Foto: Kennet Ruona

Senaste nyheter

2019-02-21

Operera inte äggstockarna i onödan

Operera inte äggstockarna i onödan
2019-02-20

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”

Forskaren: ”Max IV och ESS kräver prioriteringar”
2019-02-19

Ny forskning på extremväder

Ny forskning på extremväder
2019-02-18

Hejaklacksprofil med IT-intresse

Hejaklacksprofil med IT-intresse
2019-02-18

Så överlever du avhandlingsarbetet

Så överlever du avhandlingsarbetet

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen