Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Presidentbesöket: Mattarella talade inför fullsatt aula

Italiens president Sergio Mattarella på besök i Lund Bild: Kennet Ruona
Italiens president Sergio Mattarella på besök i Lund Bild: Kennet Ruona

Som en del av ett tre dagar långt statsbesök i Sverige kom Sergio Mattarella till Lund, där han höll en föreläsning i en fullsatt universitetsaula. Syftet med statsbesöket är att ytterligare främja de långvariga och goda svensk-italienska relationerna.

Det tre dagar långa besöket äger rum i Stockholm, Lund och Malmö.

Teman är digitalisering och hållbarhet, Europasamarbetet med fokus på forskning samt kultur, vilket också märktes i hans tal med titeln ”Sweden, Italy, Europe: together for the future”, där han framhöll vikten av ett fortsatt starkt EU-samarbete. Han uppmanade till att minnas vår historia, som innehållit två världskrig, men också mycket positivt som lett fram till ett samhälle där kunskap, kultur, social rättvisa och en öppen marknad är viktiga beståndsdelar.

Samtidigt finns det problem och spänningar, vilket inte minst märks i våra dagars spänningar inom Europasamarbetet och även med omvärlden, framhöll den italienske presidenten som också betonade vikten av att Europa även fortsättningsvis ska stå enat.

– Till våra studenter: vi har alla ett gemensamt ansvar, ett ansvar vi delar med den yngre generationen, som är Europas framtid. Min vädjan till er, min förhoppning, är att ni fortsätter att resa, studera, lära känna de kulturer på platser som ni reser till och deras språk, att ni lär er om deras traditioner, sätt att leva och deras identitet och att ni berikar dem så att ni tillsammans med era kollegor kan dela drömmar och strävanden med varandra. Den kultur som förenat oss och som fortsätter att göra så och som gör oss alla stolta över att vara européer, sa Sergio Mattarella bland annat.

Se hela föreläsningen här: https://www.lu.se/event/lecture-by-his-excellency-sergio-mattarella-president-of-italy

På plats var även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia

UD:s program om hela statsbesöket

https://www.regeringen.se/artiklar/2018/11/program-for-statsbesoket-fran-italien/

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.