Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pressinbjudan inför FN:s klimatpanels möte i Malmö

I oktober samlas FN:s klimatpanel till ett författarmöte i Malmö. Forskarna ska arbeta med en rapport som beskriver vad som krävs för att begränsa klimatförändringen till 1,5 grader. I samband med detta bjuder Lunds universitet in till forskarsamtal med Isabella Lövin, ett climathon om solenergi samt ett seminarium om hälsa och mat med de internationella klimatförfattarna.

Vetenskaplig kunskap om klimatförändringen spänner över många olika forskningsområden. FN:s klimatpanel tar fram en helhetsbild om kunskapsläget som ska ge en grund för att arbeta med lösningar. Klimatutsläppen kommer från alla samhällssektorer, till exempel från transporter, industrin och från jordbruket. Fortsätta utsläpp av växthusgaser, eller små till måttliga utsläppsminskningar, medför en global uppvärmning motsvarar 3-5 grader, snarare än 1,5 grader.

Professor Markku Rummukainen är Sveriges kontaktperson gentemot FN:s klimatpanel IPCC och en av arrangörerna när klimatforskare från hela världen träffas i Malmö:
- Utsläppen av växthusgaser måste ner till noll för att temperaturen inte ska stiga mer än 1,5 grader. Energiförsörjningen, tillverkningsprocesser, hur vi transporterar oss och varor och konsumtionsmönster behöver snabbt läggas om, gärna som en del av en positiv teknik- och samhällsutveckling, menar Markku Rummukainen.

I samband med IPCC:s författarmöte i Malmö är Lunds universitet medarrangör till tre olika arrangemang som rör klimatförändringen, klimatpolitiken och innovationer som en lösning.

Klimatförändringen – från kunskap till politik
Måndagen den 23 oktober kl 11, på Malmö Live, samtalar forskare från Lunds universitet och Malmö högskola med Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin, om vad som krävs för att vi ska nå 1,5 graders målet.

Hälsa, mat och vatten - behovet av innovationer och nya strategier i ett föränderligt klimat
Tisdagen den 24 oktober kl 19, på Malmömässan i Hyllie, arrangeras ett seminarium om hälsa, mat och vatten med forskare från Lunds universitet, Sahlgrenska sjukhuset och några av de internationella forskare som deltar i författarmötet.

Climathon om solenergi
Fredagen den 27 oktober kl 10.30 inleds ett 24-timmars klimatförändrings-hackathon som arrangeras samtidigt i över 230 städer runt om i världen. I Lund fokuserar Climathon på solenergi och arrangeras på Vattenhallen Science Center.

Mer information om dessa klimatarrangemang.

 

Kontakt

Journalister som är välkomna att delta.
Kontakta: Kommunikationsstrateg Hanna Holm, 070-574 89 97, hanna [dot] holm [at] cec [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen