Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pressinbjudan: Internationella experter diskuterar människohandel

Människohandel och arbetskraftsexploatering är ett stort problem runt om i världen. Frågan är hur man med juridiska medel kan bekämpa detta. På tisdag träffas internationella experter i Lund för att diskutera olika lösningar på problemet.

Det är Lunds universitet och Raoul Wallenberg Institutet som står värd för ett expertmöte och en öppen paneldebatt om människohandel den 1 september. Syftet är att diskutera de utmaningar som människohandel och exploatering på arbetsmarknaden medför.

– Vi anordnar dessa evenemang för att fästa uppmärksamhet på den angelägna frågan om människohandel och arbetskraftsexploatering. Vi vill bidra till den viktiga diskussionen om juridiska lösningar och olika sätt att bekämpa dessa allvarliga företeelser, säger professor Mia Rönnmar, dekanus vid den Juridiska fakulteten vid Lunds universitet.

Mer än tio år har gått sedan det internationella samfundet bestämde sig för att använda internationell rätt som ett redskap mot människohandel. Trots det har regeringar, beslutsfattare, myndigheter och domstolar fortfarande svårt att bekämpa den.

Hur drar man de rättsliga gränserna mellan olika former av exploatering? Var finns skärningspunkterna mellan lagstiftning om människohandel, mänskliga rättigheter och arbetsrätt? Hur går vi vidare? 

Flera av deltagarna i expertmötet kommer från institut och organ knutna till Europeiska unionen och FN som arbetar med frågor om bekämpning av människohandel, rättvisa och brottsförebyggande verksamhet, internationell rätt och mänskliga rättigheter och flykting-, gräns- och migrationsfrågor.

Bland deltagarna finns även professorer och forskare vid universitet runt om i Europa som är experter på dessa frågor, liksom arbetsrätt.

– Människohandel och arbetskraftsexploatering är något som berör oss alla – oavsett om vi känner till det eller inte. Det är ytterst angeläget att göra framsteg när det gäller att lagföra människohandlare och skydda de mänskliga rättigheterna för dem som utsätts för människohandel eller hålls i slaveri, säger Morten Kjaerum, chef för Raoul Wallenberg Institutet.

Efter expertmötet hålls en paneldebatt om människohandel och arbetskraftsexploatering. Debatten inleds med ett key note speech av EU:s Anti-trafficking Coordinator Dr. Myria Vassiliadou.

Paneldebatten är öppen för allmänheten och sammanför experter på människohandel med olika bakgrund.

Vad: Öppen paneldebatt om människohandel och exploatering på arbetsmarknaden
Var: Pufendorfsalen, Juridiska fakulteten, Lilla Gråbrödersgatan 4
När: tisdag 1 september kl 16.15-18.30


Expertmötet och paneldebatten anordnas gemensamt av Juridiska fakulteten vid Lunds universitet och Raoul Wallenberg Institutet.

 

 

Kontakt

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta: 

Gabriel Stein, kommunikatör på Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law, Telefon: 046-222 12 59, 0706- 62 57 50. E-post: gabriel [dot] stein [at] rwi [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen