Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pressinbjudan till prisceremoni samt Ekonomidagen i Lund 12–13 mars

Den 13 mars anordnar Ekonomihögskolan vid Lunds universitet för första gången den populärvetenskapliga Ekonomidagen i Lund. Årets tema är Ekonomi och hälsa – är vården och välfärden riktigt kry? Tanken är att Ekonomidagen ska bli ett årligen återkommande evenemang.

Under Ekonomidagen föreläser flera av våra forskare inom nationalekonomi, företagsekonomi, ekonomisk historia, men också forskare från tekniska och medicinska ämnen. Fokus är allt från styrning av sjukvården, till vård av anhöriga och e-hälsa i olika former, i Sverige och utomlands.

Plats: Holger Crafoords Ekonomicentrum, Tycho Brahes väg 1, Lund
Tid: 10:00–15:30 den 13 mars
Program och anmälan: ehl.lu.se/ekonomidagen

Journalister är välkomna att delta under dagens föreläsningar eller boka in intervjuer med forskarna. Kontakta kommunikatören för mer information.

Detaljerade beskrivningar av föreläsarna och vad de ska tala om

Den 12 mars, dagen innan Ekonomidagen, delar vi ut Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi för första gången. Jan Söderberg är företagsledare och har med sin familj tagit initiativ till Ekonomidagen och priset samt donerat pengar till genomförandet. Prismottagaren är i år professor Marianne Bertrand, nationalekonom från University of Chicago Booth School of Business. Marianne har ofta genus- och jämlikhetsglasögonen på sig i sin spännande forskning. Prissumma: 1 miljon kr.

Marianne Bertrand föreläser i samband med mottagandet av priset den 12 mars i Lund klockan 14.30–15.30. Föranmälan krävs. Kontakta kommunikatören för att reservera en eller flera platser.

Läs mer om priset och Marianne Bertrand här

Vi kan boka in intervjuer åt er den 12:e eller 13:e mars i Lund, med pristagaren eller med flera av våra medverkande forskare. Det finns tillgång till rum för intervjuer eller jobb vid egen dator. Wifi finnes.

Fyra frågor och svar om Ekonomidagen

Lina Maria Ellegård är forskare i nationalekonomi och en av dem som arrangerar Ekonomidagen. Temat för dagen är ”Är vården och välfärden riktigt kry?” Är den det?

– Det är en bra fråga och det finns vissa indikationer på att den inte är det. Jag hoppas att den avslutande paneldebatten om den svenska sjukvårdens utmaningar ska ge svar på den frågan.

Suzanne Axell från SVT:s Fråga doktorn är moderator för debatten. Varför just hon?

– Hon är drivande och intresserad av dessa frågor och så är hon ju populär och det är roligt.

Varför ska ekonomer syssla med hälsofrågor?

– Det finns minst tre skäl. Dels är ekonomer intresserade av humankapital, och hälsan är viktig i det sammanhanget. Dels finns det många intressanta vinklar på samspelet mellan individ, hälso- och sjukvård och finansiärer. Slutligen finns, även bland medicinare ett stort intresse förhälsoekonomiska utvärderingar av behandlingars kostnadseffektivitet.

Vad hoppas ni uppnå med dagen?

– Det vore kul med en ökad medvetenhet hos både allmänheten och inom vården om vad ekonomer som forskar om hälsorelaterade frågor kan bidra med. 

Läs en längre intervju med Lina Maria Ellegård om Ekonomidagen

Kategorier

Senaste nyheter

2019-10-17

Biologisk mångfald ger större skördar

Biologisk mångfald ger större skördar
2019-10-16

Räddningsplankan för nyblivna föräldrar med trassliga relationer i bagaget

Räddningsplankan för nyblivna föräldrar med trassliga relationer i bagaget
2019-10-16

Strokeforskare prisas

Strokeforskare prisas
2019-10-16

Månen avgör när flyttfåglar lyfter

Månen avgör när flyttfåglar lyfter
2019-10-15

Universitetet får 28 nya professorer

Universitetet får 28 nya professorer

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen