Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Right Livelihood-pristagare till Lund

En av årets Right Livelihood-pristagare är en brittisk organisation som arbetat länge och framgångsrikt för att bekämpa Storbritanniens försäljning av vapen till auktoritära regimer. Organisationen heter CAAT, Campaign Against Arms Trade. En av dess representanter besöker Lunds universitet den 4 december.

Stiftelsen Right Livelihood Award stödjer personer och organisationer som arbetar för en mer stabil och fredlig värld. Priserna delas ut av svenska riksdagen.

Den prisutdelande stiftelsen är numera kompletterad med ett Right Livelihood College, som knyter samman miljö- och människorättskämparnas värld med den internationella akademiska världen. Tanken är att de universitet som deltar i nätverket ska kunna få besök av pristagarna vid speciella seminarier och kurser, medan pristagarna i sin tur kan ge upphov till och få hjälp med olika forskningsprojekt.

Lunds universitets centrum för hållbarhetsforskning LUCSUS är en av parterna i detta nätverk. Det är därför universitetet nu får besök av Henry McLaughlin från CAAT, Campaign Against Arms Trade, som fått ett av årets Right Livelihood Awards.

CAAT grundades 1973 av brittiska fredsgrupper som oroats av den ökade vapenhandeln i samband med oktoberkriget i Mellanöstern. Organisationen försöker motarbeta de brittiska exportsubventionerna till militärindustrin. Man har bl.a. visat att brittiska vapen använts både vid Indonesiens attacker mot civilbefolkningen på Östtimor på 90-talet och i Libyen och Bahrein mot regimernas egna medborgare förra året. Det senare ledde till protester från brittiska regeringen – trots att premiärminister David Cameron samtidigt reste runt i Mellanöstern på en PR-tur tillsammans med åtta vapenföretag.

Titeln på Henry McLaughlins föredrag i Lund är “Challenging the Global Arms Trade”. I den efterföljande paneldebatten deltar även statsvetarna Annika Bergman-Rosamund and Magdalena Bexell. Arrangemanget äger rum kl 18 den 4.12. i byggnaden Eden, Paradisgatan 5, Lund. Arrangörer är LUCSUS tillsammans med Avdelningen för freds- och konfliktvetenskap.

Mer info om Right Livelihood Award: www.rightlivelihood.org

Mer info om CAAT: www.caat.org.uk

Mer info om LUCSUS: www.lucsus.lu.se

Ingela Björck

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-18
Projektet – en illusion av handlingskraft
Projektet – en illusion av handlingskraft
2018-02-16
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
Chefekonom Annika Winsth och professor Dorothy Leidner Ekonomihögskolans nya hedersdoktorer
2018-02-16
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter
Lyckad fortsättning på arbete med barns rättigheter
2018-02-14
Sköldkörtelns funktion kan vara förbisedd vid bröstcancer
Sköldkörtelns funktion kan vara förbisedd vid bröstcancer
2018-02-09
Stor satsning på miljövänligare solenergi
Stor satsning på miljövänligare solenergi

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen