Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Screening identifierar högriskbarn - typ 1-diabetes och celiaki

I Skåne kan nyfödda screenas för typ 1-diabetes och celiaki. Fler än beräknat har visat sig ha förhöjd risk att bli sjuka och ett trettiotal barn i Skåne har redan rekryterats till forskningsstudier som syftar till att förhindra sjukdomarna.
bild på när man tar blodprov på ett barn
Barnmorskor i Region Skåne tar blodprover på barnen vilket ligger till grund för screening och upptäckt av dem som löper risk att drabbas av typ 1-diabetes eller celiaki. Foto: Johan Bävman

I somras inleddes en stor screening av nyfödda barn i Skåne som ska pågå till 2023. Screeningen är en del av en europeisk satsning, GPPAD (Global Platform for the Prevention of Autoimmune Diabetes) och genomförs, förutom i Skåne, på sex andra platser i Tyskland, Polen, Belgien och Storbritannien. Totalt har över 75 000 spädbarn screenats i de europeiska länderna och över 220 barn ingår i någon preventionsstudie. 

1 800 barn screenade i Skåne

Bland de 1800 barn som hittills screenats i Skåne har 2,7 procent av barnen förhöjd risk för typ 1-diabetes och 2,3 procent bär på den högsta ärftliga risken att utveckla celiaki (glutenintolerans). Majoriteten av dessa barn deltar nu i någon av de förebyggande studierna POInT (Primär Oral InsulinTräning) eller PreCiSe (Prevention Celiaki i Skåne). Barn med ärftlig risk för typ 1-diabetes under de första tre levnadsåren behandlas med oralt insulin, så kallad immuntoleransträning. Barn med högst ärftlig risk för celiaki behandlas under de första tre åren med probiotika alternativt glutenfri kost. Studierna drivs i samarbete mellan Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

bild på Mamma Ellen Skoog och Otto deltar i studien där man testar om man kan vänja immunförsvaret vid oralt insulin. Forskningssjuksköterskan Annika Björne Fors matar Otto med pulvret utrört i lite smoothie. Foto: Johan Bävman.
Mamma Ellen Skoog och Otto deltar i studien där man testar om man kan vänja immunförsvaret vid oralt insulin. Forskningssjuksköterskan Annika Björne Fors matar Otto med pulvret utrört i lite smoothie. Foto: Johan Bävman.

 

Informerats av barnmorskorna

– Föräldrarna informeras redan under graviditeten om, och ger sitt samtycke till, screeningen och nästan alla som får veta att deras barn har den förhöjda risken väljer att gå med i en preventionsstudie, säger Jeanette Åkerström Kördel, Lunds universitet, som koordinerar screeningen.

Mycket av arbetet görs av barnmorskorna ute på barnmorskemottagningarna och förlossningsavdelningarna i Region Skåne.

– De informerar om studien och tar blodproven som ligger till grund för screeningen så de gör en jättestor insats för att verkligen hitta de här barnen! Tack vare insatser från dessa verksamheter kan vi tidigt identifiera små barn som löper hög risk att drabbas av typ 1-diabetes eller celiaki.

Sara Liedholm

 

Kategorier

Fakta POInT och PreSiCe:

Fakta POInT (Primär Oral InsulinTräning):

I POInT undersöker vi om det går att vänja immunsystemet vid insulin genom att ge barnet insulin via maten, ungefär som vid immuntolerans vid allergier då man regelbundet utsätts för små doser av det ämne man är allergisk mot. Hälften av barnen i studien kommer att få oralt insulin och den andra hälften placebo.

Fakta PreSiCe (Prevention Celiaki i Skåne):

Syftet med Prevention Celiaki i Skåne (PreCiSe) studien är att studera om en glutenfri kost under barnets tre första levnadsår minskar risken att utveckla celiaki jämfört med att äta en normalkost men med tillskott av probiotika respektive placebo. Studien har som mål att inkludera 600 deltagare i tre olika grupper.

Mer information: www.gppad.org/sv

 

 

Relterad information

Senaste nyheter

2019-07-18

Blockering av inflammatoriskt protein kan minska skadorna efter hjärtinfarkt

Blockering av inflammatoriskt protein kan minska skadorna efter hjärtinfarkt
2019-07-15

Ny undersökning: vilka fossilfria drivmedel är kostnadseffektivast?

Ny undersökning: vilka fossilfria drivmedel är kostnadseffektivast?
2019-07-14

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil

Ny studie: Musikfestivaler kan visa vägen till en hållbare livsstil
2019-07-12

Se föreläsningar från Lunds universitet i Almedalen

Se föreläsningar från Lunds universitet i Almedalen
2019-07-11

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen