Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Skämtsamt om politik skapar medvetna medborgare

Många unga får idag sina nyheter från annat håll än via det ordinarie nyhetsutbudet. Vad händer med deras verklighetsuppfattning? Och hur ska de kunna göra politiska ställningstaganden? Medievetaren Joanna Doona har forskat om unga människor som följer program där politik och nyheter blandas komedi och underhållning. I dagarna lägger hon fram sina resultat i en ny avhandling.
Joanna Doona
Joanna Doona disputerar med en avhandling om politisk komedi

I Sverige har det gjorts studier som visar att andelen nyhetsundvikare växer bland unga människor och i USA visar forskning att många amerikanska ungdomar istället får reda på nyheter via program som blandar politik med underhållning, typ komediprogrammet The Daily Show.

- Många förfasar sig över att unga människor inte tar del av det ordinarie nyhetsutbudet, säger Joanna Doona. Det är mot den bakgrunden jag bestämde mig för att studera vilket intryck program som blandar underhållning och politik gör på ungdomar.

Joanna Doona har djupintervjuat ett 30-tal unga människor som tar del av det svenska radioprogrammet Tankesmedjan eller den amerikanska showen The Daily Show.

Hennes resultat visar att de här programmen stimulerar det politiska intresset hos ungdomarna.

- På ett lekfullt sätt skapar de ett intresse för de bredare sammanhangen och genom att vara övertydliga ger de en inblick i politisk retorik och i politiska strategier, säger Joanna Doona. De väcker helt enkelt ett politiskt intresse och fyller ett tomrum hos en grupp där de ordinarie nyhetsprogrammen inte når fram.

Joanna Doona punkterar därmed uppfattningen att den skämtsamma och sarkastiska tonen gör att unga människor inte tar politik på allvar.

- Tvärtom, det ironiska tilltalet är ett sätt att engagera, säger hon. Det blir språngbräda till att unga människor fördjupar sig i vad som händer i samhället.

Joanna Doona menar att hennes forskning ger viktig kunskap för Public Service och andra medier när de ska arbeta fram ett programutbud som ska främja samhällsintresserade medborgare.

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-04-18

Campus Helsingborg växer med strategiska satsningar

Campus Helsingborg växer med strategiska satsningar
2019-04-18

Antagningsstatistik: sökande hösten 2019

Antagningsstatistik: sökande hösten 2019
2019-04-18

Därför dras myggor till svettiga personer

Därför dras myggor till svettiga personer
2019-04-17

Screening identifierar högriskbarn - typ 1-diabetes och celiaki

Screening identifierar högriskbarn - typ 1-diabetes och celiaki
2019-04-17

Fossilfynd infiltrerar hårdrocksmusik

Fossilfynd infiltrerar hårdrocksmusik

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen