Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Snabbdragning om Alzheimers gick hem

Fem personer på en scen
Fem forskare tävlade: Anurag Kawde, Keivan Javanshiri, Rubén Seoane Souto, Anna Olofsson och Smita Mankar. Foto: Bodil Malmström

I september genomfördes Lunds universitets deltävling i Forskar Grand Prix 2019. Lundaforskare tävlade om att göra den mest begripliga, inspirerande och intressantaste presentationen av sin forskning på scenen – på endast fyra minuter. Keivan Javanshiri vann.

Fem forskare från olika fakulteter intog scenen på Helsingborgs stadsteater inför en förväntansfull publik på mer än 100 personer. Deras presentationer bedömdes av en jury som gav feedback på forskarnas kommunikativa förmåga, scennärvaro och vetenskapliga relevans.

Keivan Javanshiri, doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper, röstades fram som enhällig vinnare av både jury och publik för sin presentation om Alzheimers sjukdom. Han kommer nu att representera Lund universitet i den nationella tävlingen i november.

– Det var jättekul. Den personliga coachningen gav mig mycket, att få gå igenom min presentation och få feedback. Även genrepet, där alla forskare träffades var bra eftersom vi kunde hjälpa varandra.

Publiken utgjordes till största del av gymnasieungdomar.

– Tävlingen blir ett sätt att locka ungdomar att bli intresserade av forskning. Det var bra att kunna sammanfatta vad jag gör så att de kan förstå Alzheimers sjukdom bättre. Att vara med blir också ett sätt att nå ut till fler och sprida forskningen till samhället.

Helsingborgs Dagblad var på plats och filmade Keivan Javanshiris vinnande presentation.

– Det blev en enorm spridning av forskningen. Det känns roligt. Jag hade inte förväntat mig det när jag ansökte om att vara med.

Fotnot: Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare från lärosäten i Sverige presenterar sin forskning i ett populärvetenskapligt format. Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet. Finalen äger rum den 26 november på Nalen i Stockholm.

Tre anledningar att vara med i Forskar Grand Prix...

...enligt vinnaren Keivan Javanshiri:

• Du får träna på att presentera din forskning för en stor publik

• Det är ett tillfälle att sprida din forskning till en yngre målgrupp

• Du får coachning i presentationsteknik och scennärvaro