Söderbergska priset i medicin till professor Leif Groop

Professor Leif Groop, Lunds universitet, tilldelas det Söderbergska priset i medicin 2014 för sina banbrytande insatser inom diabetesforskning, både avseende grundforskning och klinisk forskning.

- Det är självfallet en oerhört stimulerande uppmuntran för mig själv, för den forskargrupp jag representerar och för diabetesforskningen att få ett sånt här pris, ett stort och ödmjukt TACK går till de båda stiftelserna, Torsten Söderbergs Stiftelse och Ragnar Söderbergs stiftelse, säger Leif Groop, årets pristagare och ledare för Lunds universitets Diabetescentrum.

Leif Groop var en av de första som insåg betydelsen av forskning kring typ 2-diabetes. Med dagens dramatiska ökning av patienter med typ 2-diabetes i stora delar av världen, och den omfattande ohälsa det leder till, är diabetes en av världens stora folksjukdomar.

Läs mer i ett pressmeddelande från Svenska Läkaresällskapet.