Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stark Sverigebild trots falska nyheter

Sverige förknippas ofta med öppna landskap, jämställdhet, demokrati och innovation. I utländska medier är det inte sällan en annan bild som målas upp. Vilseledande information får stor spridning – inte minst under valdebatten i USA. Men Svenska institutets undersökning visar att amerikaner och kanadensare har blivit mer positiva till Sverige det senaste året.
Skuleskogen, en av Sveriges nationalparker.
29 procent av amerikanerna och 15 procent av kanadensarna upplever att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Foto: Naturvårdsverket, Michael Engman/ Engmanbild.

– Sverigebilden är väldigt aktuell i USA. Bernie Sanders använder Sverige som exempel på föregångsland, medan Donald Trump svartmålar landet och vår migrationspolitik. Falska nyheter sprids snabbt i sociala medier, säger James Pamment, forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation.

I dagarna presenterade Svenska institutet sin nya rapport om bilden av Sverige i Kanada och USA. James Pamment och forskarkollegan Cecilia Cassinger deltog i lanseringen på Sveriges ambassad i Washington och det svenska konsulatet i New York.

– Eftersom jag är specialiserad på offentlig diplomati och Cecilia studerar platsvarumärken kan vi addera fler perspektiv till Svenska institutets studie. Vi är med i en rådgivande grupp och har skrivit en slutkommentar i rapporten, berättar James Pamment.

Studien har utförts av Jacob Stenberg, som är disputerad vid Lunds universitet och analytiker på Svenska institutet. Omkring 5 000 personer i USA och Kanada har intervjuats om sin uppfattning av Sverige.

Resultatet visar att 29 procent av amerikanerna och 15 procent av kanadensarna upplever att de har fått en mer positiv bild av Sverige under det senaste året. Mest positiva är unga i storstäder.

– Syftet med attitydundersökningen är att jämföra mediebilden med den uppfattade bilden – så som nordamerikanerna faktiskt upplever Sverige. Det är förvånande att bilden av Sverige är så positiv med tanke på att det spridits så mycket negativ information i nordamerikanska medier. Sverige uppfattas mest positivt av de nordiska länderna även om skillnaden inte är så stor, säger Cecilia Cassinger.

Hon menar att en förklaring till detta är att det tar lång tid att skapa en positiv bild av ett land, vilket också innebär att bilden av Sverige är motståndskraftig.

– Ofta grundar sig bilden av Sverige på stereotyper, som blondiner och det kalla klimatet. Sådana invanda föreställningar är svåra att förändra enbart genom ryktesspridning i sociala medier.

Läs rapporten på Svenska institutets webbplats

Eva Nelsson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen