Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stimulera hjärnceller med ljus

Att föra in ett ljuskänsligt protein i genförändrade nervceller... transplantera in nervcellerna i hjärnan på försöksdjur... föra in en optisk fiber i hjärnan och så med dess hjälp belysa nervcellerna och stimulera dem att frisätta mer dopamin mot Parkinsons sjukdom...
Skeendet låter lite som science fiction. Men det ska snart bli verklighet i ett forskningslaboratorium vid Lunds universitet.
bild på Merab Kokaia
Professor Merab Kokaia

Än så länge handlar det om grundforskning, men det framtida målet är att hitta nya sätt att behandla Parkinsons sjukdom. Denna allt vanligare sjukdom orsakas av att hjärnans celler inte producerar tillräckligt med signalämnet dopamin.

En hel del försök, både på djur och människor, har gjorts med att transplantera in friska nervceller för att råda bot på dopaminbristen. Men det är svårt att studera vad som händer med transplantaten.

– Vi vet inte hur de nya nervcellerna beter sig när de väl transplanterats in i hjärnan. Knyter de an till omkringliggande celler som de ska, och kan de fungera normalt och producera dopamin som de ska? Kan vi använda ljus för att förstärka dopaminproduktionen? Det är dessa frågor vi vill undersöka med optogenetik, säger professor Merab Kokaia.

Optogenetik betyder att med hjälp av ljus kontrollera vissa celler i hjärnan och lämna övriga celler opåverkade. För att göra detta förser man de aktuella cellerna med gener för ett speciellt ljuskänsligt protein. Proteinet gör att cellerna reagerar när de blir belysta med ljus från en tunn optisk fiber som implanteras in i hjärnan. Cellerna kan sedan "slås på" när man belyser dem.

– Om vi får signaler som svar från hjärnan, så vet vi att det kommer från de intransplanterade cellerna eftersom det bara är de som bär på det ljuskänsliga proteinet. Det ger oss ett mycket mer specifikt sätt att studera hjärnans reaktioner än om man för in en elektrod, vilket är den nuvarande metoden. Med en elektrod vet man ju inte om de elektriska signaler som uppfångas kommer från "nya" eller "gamla" hjärnceller, förklarar Merab Kokaia.

Arbetet kommer att göras i försöksdjur som utgör en s k råttmodell av Parkinsons sjukdom. De celler som transplanteras kommer att vara hudceller från en vuxen människa som "programmerats om" till nervceller. Merab Kokaia kommer att samarbeta med neuroforskarna Malin Parmar och Olle Lindvall i projektet. De tre lundaforskarna har fått ett anslag på 75 000 dollar från Michael J. Fox Foundation, en stiftelse för Parkinson-forskning startad av skådespelaren Michael J. Fox.

Det ljuskänsliga proteinet är hämtat från en bakterie, som använder ljuset till att få energi. Eftersom det inte är ett mänskligt protein kommer säkerhetskontrollen att bli extra hård om metoden ska användas på människor.

– Vi vet att detta är forskning på lång sikt. Men metodiken är intressant och det ska bli spännande att se vad vi kan få fram, säger Merab Kokaia.

Ingela Björck

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen