Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stor framgång för CCJobs – har skapat nya jobb, företag och produkter i regionen

Nya arbetstillfällen, nya produkter, nya företag, nya kunder och miljoner i nya forskningsmedel. Därtill ett tiotal forskningsartiklar och ett examensarbete. När pilotprojektet Creating Competitive Jobs nu summerar sitt första verksamhetsår är resultaten häpnadsväckande bra.
Foto på Caroline Hansson
Caroline Hansson foto: Gunnar Menander

Under 2014 har femton företag fått möjlighet att ha en av sina anställda placerad på ett universitet eller högskola i Öresundsregionen. Syftet med projektet CCJobs har varit att generera nya arbetstillfällen genom att små- och medelstora företag i regionen får hjälp av forskare med en idé som behöver utvecklas vidare. Eftersom konceptet aldrig tidigare har testats i vare sig Sverige eller Danmark har företagen under projekttiden följts med stort intresse.
-    Vi trodde starkt på pilotprojektet från början men kunde inte veta hur det skulle falla ut. Utvärderingen visar att det skapats flera nya arbeten i regionen men i mötet mellan företag och akademi har det också uppstått många synergieffekter som vi aldrig hade kunnat förutse, säger Caroline Hansson, projektledare vid Lunds universitet.
För de femton företag som har ingått i projektet har följande resultat uppnåtts under 2014:
• Fem nya arbetstillfällen
• Fem nya produkter från fyra företag har skapats som ett direkt resultat av projektet och fler är på väg
• Två nya företag har bildats ur idéer som fötts i samarbetet
• Fyra företag och forskare har sökt över 50 miljoner kronor i nya forskningsmedel, varav 22 miljoner redan är beviljade
• Ett examensarbete
• Ett tiotal forskningsartiklar har skrivits under perioden
• Nya kunder och ökad försäljning genom eller på grund av universitetet
• Företag har gjort mätningar och labbundersökningar som de aldrig kunnat göra utan projektet och dessa har gett ökad kunskap och konkurrenskraft
Nu ska universiteten söka ny finansiering för att kunna ge fler företag möjlighet att skapa ny kunskap och nya arbetstillfällen genom samarbete med universiteten.

FAKTA CCJOBS: Detta är första gången som konceptet Creating Competitive Jobs testas i Sverige och Danmark. En anställd på ett företag i Öresundsregionen har fått anställning inom akademin under sex månader för att få hjälp att utveckla en idé. I Sverige är det Lunds universitet och Malmö högskola som står för forskningskompetensen. Tre danska universitet är också involverade i projektet. Under pilotprojektet var tre svenska företag placerade på danska universitet.
Projektet hade en budget på 20 miljoner kronor varav EU (Interreg IV A) står för hälften och resten finansieras av parterna Lunds universitet, Köpenhamns universitet, Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, Malmö högskola, Företagarna, Sydsvenska handelskammaren, Sustainable Business Hub, Inspire food, Connect Denmark och Connect Skåne.
Företagen som ingått i CCJobs är:
Aaxsus AB
Bioprocess Control Sweden AB
Capsenze HB
DanPET AB
EkoBalans Fenix AB
EVU Energi & VVS Utveckling AB
In vitro Plant-tech AB
ISI Food Protection ApS
Norups Gård Bioraff AB
Nära Mat
Ostebørsen
Restaurant Tivolihallen
R-Idea AB
SEA-U Marint Kunskapscenter
Stryhn’s

 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-12-12

UrMAX har kommit hem

UrMAX har kommit hem
2019-12-12

När känner vi oss otrygga i centrum

När känner vi oss otrygga i centrum
2019-12-12

Viktigt att anmäla fuskande studenter

Viktigt att anmäla fuskande studenter
2019-12-12

Lätt att överdriva framsteg i forskning om robotar

Lätt att överdriva framsteg i forskning om robotar
2019-12-12

Ny nationell nämnd tar över ärenden om forskningsfusk

Ny nationell nämnd tar över ärenden om forskningsfusk

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen