Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stort söktryck på utbildning för invandrade läkare

För att tillvarata medicinsk kompetens hos nyanlända över hela landet genomför nu Lunds universitet på uppdrag av Region Skåne och Arbetsförmedlingen en intensivutbildning för utomeuropeiska läkare som saknar svensk läkarlegitimation. Målet är att deltagarna ska klara Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare i december.
Stetoskop

Den 20 augusti startar den femton veckor långa utbildningen för ett 20-tal läkare utbildade utanför EU/EES. De har fått sina platser i tuff konkurrens.

– Antalet sökande har nästan tredubblats jämfört med i fjol. Det är kul att se. Det visar att utbildningen är relevant och behövs, säger Williams Donoso Reyes, projektkoordinator på Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning.

– Antalet intresseanmälningar, intresset för det informationsmöte som hölls i slutet av juli och underlaget efter genomförda intervjuer bekräftar min bild av att det finns utrymme för fler insatser i Skåne framöver, säger Mehran Najafi, samordnare för etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Skåne.

Genom strukturerad repetition av deltagarnas teoretiska medicinska kunskaper ges de möjlighet att på bästa sätt göra sig förberedda för att klara kunskapsprovet och på så sätt komma ett steg närmare svensk legitimation.

All undervisning sker på svenska och det kommer även att vara svenskundervisning i utbildningen via institutionen Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet.

– Vi är mycket glada att vi kan erbjuda denna utbildning. Värdefull kompetens kan tas tillvara genom att deltagarna klarar kraven för svensk legitimation och kan återgå i sitt yrke, säger Maria Lindborg, HR-strateg i Region Skåne. 

Utbildningen ges för andra året i rad och upplägget är delvis annorlunda jämfört med i fjol. Förutom att det är mer språkstöd i undervisningen, inspel från tidigare deltagare och större tillgång till läkarprogrammets lärare undervisar man denna gång enligt case.

Det innebär ett mer aktivt deltagande från läkarna, samtidigt som det ger bra tillfällen till språkträning, säger Bengt Jeppsson, professor emeritus vid Kirurgi och kursansvarig. 

Text: Emma Holm

Fakta
Femton av platserna är finansierade av Arbetsförmedlingen, fem av Region Skåne. Antagningen är nationell, men de flesta av de sökande kommer från Skåne. Majoriteten av dem är födda på 70- eller 80-talet. 

Kategorier

Senaste nyheter

2019-10-22

FLINTSTONE 2020 – på jakt efter nya material till våra verktyg

FLINTSTONE 2020 – på jakt efter nya material till våra verktyg
2019-10-22

Nyfödda screenas för typ 1 diabetes och celiaki

Nyfödda screenas för typ 1 diabetes och celiaki
2019-10-22

Metall – nästa koldioxidneutrala bränsle?

Metall – nästa koldioxidneutrala bränsle?

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen