Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studenter tillverkade mjöl av ratade bananer

Merparten av Sveriges importerade frukt anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år mängder av söta, brunfläckiga bananer eftersom grossister vet att konsumenter ratar dem. Nu har några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola upptäckt att frukten - med skalet på - fungerar utmärkt att malas ner till ett mjöl.
Nathalie Knopp. Foto: Kristina Lindgärde
Nathalie Knopp. Foto: Kristina Lindgärde

– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, säger studenten Nathalie Knopp och visar en nybakad kladdkaka. Utöver inslag av mild banansmak smakar den som en vanlig kladdkaka.

Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver, till exempel att strö över en fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.Nathalie Knopp och hennes kursare har också laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat en pasta av mjölet. För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna i nämnda ordning.

– Första gången klumpade sig mjölet och var lite kladdigt eftersom mängden stärkelse var för lite. Men då testade vi att koka bananerna först och då blev resultatet bättre, berättar Nathalie Knopp.

Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Det krävs dock en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.

– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också, säger Nathalie Knopp som tillägger att de använde ekologiska bananer.

Studenterna fick positiv feedback på sin produkt av Marmeladmakeriet, ett nystartat företag som tillverkar marmelad av lite av den frukt som dumpas i Helsingborgs hamn. Företaget är det enda som "räddar" frukt för tillverkning.

Kristina Lindgärde 

Kategorier

Kontakt

För mer information, kontakta Nathalie Knopp, civilingenjörsstudent Livsmedelsteknik, LTH, 070-00 602 68, nathalie [dot] knopp [at] gmail [dot] com, student Kajsa Nilsson, 073-93 64 170, soc09kni [at] student [dot] lu [dot] se, eller Federico Gomez, forskare och lärare Livsmedelsteknik, Lunds tekniska högskola, Lunds universitet 046-222 981 7, federico [dot] gomez [at] food [dot] lth [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen