Superchefer – finns de?

”Superbosses” är exceptionella när det gäller att dra till sig talanger och få dem att prestera på topp – samtidigt som de utvecklar talangerna till att bli nya goda ledare. Men finns de på universitet?
– Jag är övertygad om att vi skulle hitta superchefer även på Lunds universitet om vi letade, säger Christine Blomquist. Det finns många goda ledare här.
porträtt kvinna utomhus
Christine Blomquist undersöker chefernas betydelse för talangförsörjning. Foto: Jenny Loftrup

Superbosses leder på olika sätt, men har det gemensamt att de får fram nya, goda ledare.

Christine Blomquist forskar om organisation och ledarskap på Ekonomihögskolan. De senaste två åren har hon även arbetat centralt med ledarskap på Lunds universitet, bland annat med utveckling av ledningsgrupper på rektors uppdrag. Just nu genomför hon och hennes kollega Rikard Larsson en studie i Skåne om hur offentliga organisationer rekryterar och tar hand om talanger. Studien är finansierad av KEFU, rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning.

– Talangförsörjning brukar vara en HR-fråga, men vi har valt att undersöka chefernas betydelse eftersom vi vet att de är viktiga, säger Christine Blomquist. Forskning visar att medarbetare som väljer att sluta oftare lämnar en chef än en organisation.

Även i Region Skåne och i de skånska kommuner som deltar i studien har forskarna identifierat superchefer. Utgångspunkten för studien är amerikanen Sydney Finkelsteins forskning om ”superbosses”.

– Superbosses leder på olika sätt, men har det gemensamt att de får fram nya, goda ledare, säger hon.

I grova drag finns det tre olika kategorier av superbosses: det skandinaviska ledarskapet som innebär att chefen lyssnar till, coachar och utmanar sina medarbetare; den innovativa chefen som uppmuntrar kreativitet, utvecklar och driver framåt, och ”glorious bastards” som uppmuntrar till konkurrens och tävlande.

Det handlar om vad chefen gör snarare än personlighet

Enligt Finkelstein är det som identifierar en superboss inte en speciell ledarstil eller personlighet. Det handlar mer om vad de gör. En superboss hittar unika talanger genom att leta aktivt istället för att sitta och vänta på att rätt person ska söka. Väl på plats arbetar superbossen nära sina medarbetare och kommer med mycket informell feedback och peppning – de visar ett stort engagemang i personen, arbetsuppgifterna och resultaten. Superbossen förväntar sig mycket och påminner ofta om hur viktigt medarbetarnas arbete är.

Ofta skapas en stark sammanhållning i gruppen, en kultur där man är beredd att jobba hårt för man tycker att det är värt det.
Inom det offentliga har chefer som både är omtänksamma och bra på att sätta gränser visat sig framgångsrika.

– Det är chefer som är nyfikna på professionen och personen. Men det är inget mjukt flum, utan handlar om ett engagemang som också leder till resultat, säger Christine Blomquist.

Varnar för det tillitsfulla ledarskapet

Tillit är det nya modeordet när det gäller ledarskap i offentliga organisationer. Men Christine Blomquist vill höja en varningens flagg för ”det tillitsfulla ledarskapet”.

– Det blir inte bra med bara tillit i ytlig mening, det kan leda till att passiva chefer kan fortsätta vara passiva och att medarbetare blir osäkra på vad det innebär att göra ett gott jobb, säger Christine Blomquist.

Hon menar att tillit måste balanseras med tydliga krav och engagerade uppföljningar, vilket också poängteras av forskare inom området. När det gäller att utkräva ansvar av medarbetare som inte sköter sitt jobb eller beter sig oacceptabelt så har universitetet en resa kvar att göra.

– Det finns en uppfattning här att man inte kan få sparken. Det är skadligt på gruppnivå och gör att osunda värderingar riskerar att få fäste, säger Christine Blomquist.