Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Svensk kunskap om Asien på efterkälken

Har Sverige en god kunskapsgrund för att möta Asiens ökande betydelse? Inte tillräckligt, anser fyra Asienforskare från Lunds universitet och Utrikespolitiska institutet i DN Debatt den 22 mars. Slutsatserna utgår från en ny, gemensam rapport.
En ny rapport fastslår att det står skralt till med det svenska Asien-kunnandet.
Det står skralt till med det svenska Asien-kunnandet, fastslår en ny rapport.

År 2050 uppskattas över halva världsekonomin höra hemma i Asien. Trots det står svenskt kunnande om Asiens språk, samhällen och politiska system och stampar. Exempelvis går enbart dryga 2 procent av svensk forskningsfinansiering inom humaniora och samhällsvetenskap till Asieninriktade projekt.

I den nyligen släppta rapporten ”Varför ett kunskapslyft om Asien behövs - En kartläggning av svenskt Asienkunnande”, belyses omfattningen av svensk utbildning och forskning under de senaste tio åren. Rapporten slår fast att Asiens växande roll i världen och dess ökande betydelse för Sverige inte har motsvarats i en ökad nivå av forskning och utbildning.

I DN Debatt menar de fyra forskarna att Sverige kan bli bättre på att hantera Asiens centrala roll inom global ekonomi, innovation och politik, men detta kräver en kvalitativ och stabil inhemsk kunskapsförsörjning.  

I artikeln föreslås ett antal insatser i syfte att stärka svenskt Asienkunnande, exempelvis genom en uppdaterad Asienstrategi med konkreta rekommendationer för en samlad kompetenshöjning om Asien, en nationell forskarskola med fokus på det ”globala Asien” samt att regeringen skjuter till riktade medel för forskning om Asien ut ett utvecklings-, utrikes- och säkerhetspolitiskt perspektiv.

Länk till DN Debatt https://www.dn.se/debatt/alltfor-daliga-kunskaper-om-asiatiska-samhallet...

För mer info, kontakta: Andreas Johansson, föreståndare för Swedish South Asian Studies Network (SASNET), Lunds universitet (andreas [dot] johansson [at] sasnet [dot] lu [dot] se, 073-075 25 44)
Henrik Chetan Aspengren, forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram (henrik [dot] aspengren [at] ui [dot] se, 070-898 67 97)

Kategorier

Senaste nyheter

2019-09-18

Inbjudan: Två nya utställningar när Vattenhallen 10-årsjubilerar

Inbjudan: Två nya utställningar när Vattenhallen 10-årsjubilerar
2019-09-18

Färre lymfkörteloperationer vid bröstcancer med nya beräkningsmodeller

Färre lymfkörteloperationer vid bröstcancer med nya beräkningsmodeller
2019-09-18

Intervju om valet i Israel

Intervju om valet i Israel
2019-09-18

”Vi vet ännu mindre om nanoplast än om mikroplast”

”Vi vet ännu mindre om nanoplast än om mikroplast”
2019-09-18

Etisk guide för AI och maskininlärning på gång

Etisk guide för AI och maskininlärning på gång

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen