Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sveriges första högskolekurs om ”Islamiska staten”

Mot bakgrund av Islamiska statens våldsamma framfart och spridning de senaste åren ger Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet under hösten kursen "Islamiska staten och Mellanösterns framtid".

Syftet är att ge kursdeltagare verktyg för att kunna analysera och förstå framväxten av Islamiska staten samt reda ut dess förhållande till Islam. Kursen placerar även in Islamiska staten i ett sammanhang genom en återblick på den arabiska våren och analyserar på vilka faktorer som påverkar framtida scenarier i Mellanöstern.

Ett skäl till att ge denna unika kurs är den betydande plats utvecklingen i Mellanöstern och den ”Islamiska staten” har i samhällsdebatten. Ett annat skäl är den okunskap om samhällsförhållanden i Mellanöstern inte minst islams roll som präglar dessa diskussioner. Sammantaget vill kursen bidra till en ökad kunskap om utvecklingen i Mellanöstern, speciellt Syrien och Irak samt den ”Islamiska staten”.

Kursansvariga är professor i Islamologi Leif Stenberg och FD Dan-Erik Andersson forskare vid Centrum för Mellanösternstudier. Tillsammans med inbjudna gästföreläsare kommer de att analysera utvecklingen speciellt i Syrien och Irak. Fokus kommer att vara på framväxten av den ”Islamiska staten”. Detta innebär att även redogöra för hur rörelsen tolkar och praktiserar islam i relation till andra tolkningar och praktiker, samt hur den strävar mot att bygga en islamisk stat i form av ett kalifat. En aspekt som behandlas är rörelsen attraktionskraft bland världens muslimer och muslimskt motstånd mot den.

Kursen är på 7,5 hp och ges under den andra delen av höstterminen 2015.

Läs mer om utbildningen här 

 

Kategorier

Senaste nyheter

2020-06-01

Gästtyckaren: Internationell vågsurfing med oviss utgång

Gästtyckaren: Internationell vågsurfing med oviss utgång
2020-06-01

I mammas fotspår

I mammas fotspår
2020-06-01

Veckans nyheter från COVID Symptom Study

Veckans nyheter från COVID Symptom Study
2020-06-01

20 miljoner för att fördjupa kunskapen om svenska innovationer

20 miljoner för att fördjupa kunskapen om svenska innovationer
2020-05-29

Lättnader införs gällande distansundervisning

Lättnader införs gällande distansundervisning

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen