Sveriges första högskolekurs om ”Islamiska staten”

Mot bakgrund av Islamiska statens våldsamma framfart och spridning de senaste åren ger Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet under hösten kursen "Islamiska staten och Mellanösterns framtid".

Syftet är att ge kursdeltagare verktyg för att kunna analysera och förstå framväxten av Islamiska staten samt reda ut dess förhållande till Islam. Kursen placerar även in Islamiska staten i ett sammanhang genom en återblick på den arabiska våren och analyserar på vilka faktorer som påverkar framtida scenarier i Mellanöstern.

Ett skäl till att ge denna unika kurs är den betydande plats utvecklingen i Mellanöstern och den ”Islamiska staten” har i samhällsdebatten. Ett annat skäl är den okunskap om samhällsförhållanden i Mellanöstern inte minst islams roll som präglar dessa diskussioner. Sammantaget vill kursen bidra till en ökad kunskap om utvecklingen i Mellanöstern, speciellt Syrien och Irak samt den ”Islamiska staten”.

Kursansvariga är professor i Islamologi Leif Stenberg och FD Dan-Erik Andersson forskare vid Centrum för Mellanösternstudier. Tillsammans med inbjudna gästföreläsare kommer de att analysera utvecklingen speciellt i Syrien och Irak. Fokus kommer att vara på framväxten av den ”Islamiska staten”. Detta innebär att även redogöra för hur rörelsen tolkar och praktiserar islam i relation till andra tolkningar och praktiker, samt hur den strävar mot att bygga en islamisk stat i form av ett kalifat. En aspekt som behandlas är rörelsen attraktionskraft bland världens muslimer och muslimskt motstånd mot den.

Kursen är på 7,5 hp och ges under den andra delen av höstterminen 2015.

Läs mer om utbildningen här