Tema: Ledarskap på nya vägar

De ska ta tuffa beslut, inspirera, entusiasmera, lösa konflikter och stötta när någon blir sjukskriven. Förväntningarna på dagens chefer är många och ofta oklara. LU har därför nyligen tagit fram riktlinjer för chefer och satsar på ett förbättrat stöd till dem. Men allt handlar inte om traditionellt ledarskap – fokus måste också i hög grad vara på medarbetarna, menar forskare som LUM har träffat.

I artiklarna nedanför möter du rektor Torbjörn von Schantz som är övertygad om att ledarskapet vid universitetet är en ödesfråga – och ger nya chefer sina bästa tips.

Organisationsforskarna menar att det går att leda uppåt i akademien och att fokus på medarbetarna, istället för ledarskapet, kan ge bättre resultat.

Psykologilektorn ger konkreta exempel på hur man som chef och medarbetare kan kommunicera effektivt.

Läs också om forskargruppsledarna som  utbildar sin grupp i emotionell kompetens – för bättre samarbeten och forskarkarriärer.