Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Två forskare fälls för oredlighet i forskning

Rektor för Lunds universitet fäller två forskare för oredlighet i forskning. Forskarna har använt flera längre textstycken från en magisteruppsats i en konferenspublikation utan att ange magisterstudenterna som medförfattare. Forskarna har heller inte angett några referenser till examensarbetet.

Det var i januari i år som en anmälan kom in gällande en konferenspublikation. Anmälaren menade att texten som skrivits av två forskare på Institutionen för informatik i flera delar överensstämmer med en magisteruppsats som två studenter skrivit och som examinerades i juni 2016.

Lunds universitet har granskat anmälan och konstaterar att det är tydligt att texten i konferenspublikationen innehåller flera längre textstycken som helt eller delvis överensstämmer med studenternas examensarbete. Studenterna står inte som medförfattare och examensarbetet har heller inte refererats till. Studenterna tackas endast i textens slutnot för sin insats rörande datainsamling och analys.
Universitetets bedömning är att forskarna borde ha varit medvetna om likheterna, särskilt som den ena forskaren varit handledare på examensarbetet.
Universitetet konstaterar att forskarna plagierat text inklusive analytiskt innehåll från examensarbetet och eftersom de endast tackat studenterna för deras insats rörande analys och datainsamling har de gett vilseledande uppgifter om studenternas insats i forskningen.

Universitetet finner att forskarna har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning så som det definieras i Lunds universitets Föreskrifter om handläggning av ärenden om misstänkt oredlighet i forskning, konstnärlig forskning eller utvecklingsarbete vid Lunds universitet. Oredligheten gäller både plagiat och vilseledande uppgifter om studenternas insatser.

Ärendet lämnas nu över till Ekonomihögskolan för vidare hantering.

Kontakt

Kontakter:
Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet, +46 (0)46 222 70 01, torbjorn [dot] von [dot] schantz [at] rektor [dot] lu [dot] se
Fredrik Andersson, rektor Ekonomihögskolan, +46 (0)46 222 86 76 fredrik [dot] andersson [at] ehl [dot] lu [dot] se
Göran Sandberg, ordförande i Nämnden för utredning av oredlighet i forskning, +46 708 22 81 46, goran [dot] sandberg [at] construction [dot] lth [dot] se

Handlingar gällande ärendet:
Utredare Magnus Gudmundsson, +46 (0)46-222 16 81, magnus [dot] gudmundsson [at] rektor [dot] lu [dot] se

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen