Två Lundaforskare invalda i Kungliga Vetenskapsakademien

Två forskare från Lunds universitet har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien. Det är William Agace i klassen för medicinska vetenskaper och Marie Cronqvist i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap.
Porträtt på William Agace och Marie Cronqvist
William Agace och Marie Cronqvist.

William Agace är professor i immunologi vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap. Han är en världsledande forskare inom det som kallas mukosaimmunologi, slemhinnornas immunsystem. Det handlar om det största immunsystemet i kroppen med en avgörande betydelse för immunförsvaret mot infektioner i bland annat tarmkanalen.

Marie Cronqvist är docent i historia och lektor i journalistik och mediehistoria vid Institutionen för kommunikation och medier. Hennes forskning kretsar kring svensk och europeisk efterkrigshistoria, kalla krigets kultur, propaganda och civilt försvar, litterär journalistik och vetenskapsjournalistik, samt transnationell radio och television. Just nu har hon startat upp ett vetenskapshistoriskt projekt om hur kunskap om medier och medieeffekter formades i gränslandet mellan medieindustri, akademi och psykologiskt försvar under efterkrigstiden. Hon är även biträdande verksamhetschef vid Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor, LU Futura.

Läs mer på Kungliga Vetenskapsakademiens sida