Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två Lundaforskare invalda i Kungliga Vetenskapsakademien

Porträtt på William Agace och Marie Cronqvist
William Agace och Marie Cronqvist.

Två forskare från Lunds universitet har valts in i Kungliga Vetenskapsakademien. Det är William Agace i klassen för medicinska vetenskaper och Marie Cronqvist i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap.

William Agace är professor i immunologi vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap. Han är en världsledande forskare inom det som kallas mukosaimmunologi, slemhinnornas immunsystem. Det handlar om det största immunsystemet i kroppen med en avgörande betydelse för immunförsvaret mot infektioner i bland annat tarmkanalen.

Marie Cronqvist är docent i historia och lektor i journalistik och mediehistoria vid Institutionen för kommunikation och medier. Hennes forskning kretsar kring svensk och europeisk efterkrigshistoria, kalla krigets kultur, propaganda och civilt försvar, litterär journalistik och vetenskapsjournalistik, samt transnationell radio och television. Just nu har hon startat upp ett vetenskapshistoriskt projekt om hur kunskap om medier och medieeffekter formades i gränslandet mellan medieindustri, akademi och psykologiskt försvar under efterkrigstiden. Hon är även biträdande verksamhetschef vid Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor, LU Futura.

Läs mer på Kungliga Vetenskapsakademiens sida

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.