Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Universitetet snabbutbildar sjuksköterskor

Många av de patienter som blir svårt sjuka i covid-19 drabbas av andningssvikt. Nu ska Lunds universitet snabbutbilda sjuksköterskor i Region Skåne i avancerad omvårdnad vid andningssvikt.
bild på sjusköterskor
Lunds universitet ska snabbutbilda sjuksköterskor i avancerad omvårdnad vid andningssvikt. Foto: Emil Langvad

För sjukvården är en av utmaningarna att på kort tid få fram tillräcklig bemanning av personal med rätt kompetens för att behandla patienter insjuknade i covid-19. Många av de patienter som blir svårt sjuka drabbas av andningssvikt och får svårt att syresätta blodet. Ofta kräver det andningsstöd och intensivvård.

Därför startar Lunds universitet och Region Skåne en kurs för att snabbutbilda sjuksköterskor i avancerad omvårdnad vid andningssvikt.

Den första kursen startar redan på onsdag. Kurser kommer att pågå i två veckor och i kursen ingår tre dagars teori och praktisk träning på simulatorer följt av fyra dagars träning under handledning på intensivvårdsavdelningar. Vid varje kurstillfälle utbildas 6-12 sjuksköterskor och en ny kurs kommer att starta varje vecka, så länge verksamheten har behov av fler sjuksköterskor med denna kompetens.

Det är självklart för oss att ställa upp med den kompetens vi har för att stötta sjukvården. Jag är stolt över att våra lärare vill ställa upp trots en redan ansträngd situation, säger Irén Tiberg, ansvarig för utbildningen av sjuksköterskor vid Lunds universitet.

– Samverkan med Lunds universitet och Region Skånes sjukhusförvaltningar ger oss goda förutsättningar att säkra bemanningen av intensivvårdskapaciteten i Region Skåne. Vårt goda samarbete sedan tidigare och det ansträngda läget ger oss möjlighet att jobba smart över gränserna. Jag känner stolthet och tacksamhet att alla ställer upp för våra patienters behov, säger Karin Melander HR-direktör, Region Skåne.

Kategorier

Senaste nyheter

2020-05-27

Nyckelgen i leukemi hittad

Nyckelgen i leukemi hittad
2020-05-27

Drastiskt förändrad flora i Skåne

Drastiskt förändrad flora i Skåne
2020-05-26

Ny metod kan ge unik insikt i den mänskliga hjärnans utveckling

Ny metod kan ge unik insikt i den mänskliga hjärnans utveckling
2020-05-25

Studenter gjorde fermenterad proteindryck av urgamla ärtor

Studenter gjorde fermenterad proteindryck av urgamla ärtor
2020-05-25

Bebisar märker när du härmar dem – och de gillar det

Bebisar märker när du härmar dem – och de gillar det

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen