Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Universitetshuset lyser rosa för bröstcancerforskning

2012-10-15
Universitetshuset lyser rosa resten av månaden. Lunds universitet vill uppmärksamma Bröstcancerfondens och Cancerfondens oktoberkampanj och få fler att skänka pengar till bröstcancerforskningen.
Universitetshuset
Universitetshuset lyser rosa på kvällarna. Foto: Petra Francke

Idén kommer från Vita Huset i Washington som lyser upp i rosa en natt i oktober. Syftet är att hedra alla som förlorat kampen mot bröstcancer och de forskare som kämpar för att hitta nya sätt att besegra sjukdomen. Oktober är den internationella bröstcancermånaden med särskilt fokus på att öka medvetenheten om sjukdomen och att samla in pengar till forskning.

- Det finns ett vitt hus i Washington och ett vitt hus i Lund i form av Universitetshuset. Då föddes idén om att vi också vill bidra till att väcka uppmärksamhet om vikten av intensiv forskning för att komma till rätta med den stora folksjukdom som bröstcancer är, säger rektor Per Eriksson.

Tillsammans med Statens Fastighetsverk har därför Lunds universitet beslutat sig för att lysa upp Universitetshuset i rosa med start i måndags. Huset kommer att vara i rosa hela oktober ut.

- Det bedrivs en omfattande forskning om bröstcancer, inte minst vid Lunds universitet. Men det behövs mer resurser och om vi kan bidra till att öka medvetenheten och också att få fler att skänka pengar till bröstcancerforskningen så är vi väldigt glada, säger Per Eriksson.

Lunds universitet arbetar med bröstcancerforskning hela vägen från utveckling av teknisk utrustning och genteknik för tidig diagnostik och skräddarsydd behandling, till omvårdnad av patienter och anhöriga.

Bland de många forskningsprojekt som pågår vid Medicinska fakulteten kan nämnas en av världens första och största studier av genernas betydelse vid bröstcancer, där man kartlägger alla de cirka 22 000 gener som finns i en bröstcancercell. Förhoppningen är att få fram individanpassade behandlingar. Ett annat forskarlag närmar sig prövning på patienter av proteinet Wnt5a, som hämmar metastaser vid bröst- och tjocktarmscancer.

Det pågår också forskning kring metoder som kan leda till färre förebyggande operationer och om hur man kan förutse vilka som löper ökad risk att avbryta sin cancerbehandling för tidigt.

Ett annat stort projekt är Create Health, som bland annat håller på att ta fram en teknik för att på förhand ta reda på vilka patienter som riskerar återfall.

BioCARE är ett gemensamt program mellan Lunds universitet och Göteborgs universitet, som med strategiska forskningsmedel arbetar med bland annat bröstcancerforskning. Målet är bland annat att utveckla nya riktade metoder för behandling av cancer.

Jonas Andersson

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Rosa Bandet - Cancerfonden och BRO

Varje år får ungefär 7 000 kvinnor i Sverige besked om att de har bröstcancer. Trots framstegen inom forskning och behandling så dör 1 500 kvinnor varje år i bröstcancer i Sverige. I Sverige finns det två organisationer som arbetar med Rosa Bandet - Cancerfonden och BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. BRO administrerar Bröstcancerfonden.

Den som vill bidra kan köpa bröstcancerkampanjens rosa varor i butiker runt om i landet eller skänka en gåva till BRO på Plusgiro: 90 05 91-9 eller Bankgiro: 900-5919 eller till Cancerfonden på Plusgiro: 90 19 86-0, eller Bankgiro 901-9514.

Läs mer om Lunds universitets bröstcancerforskning

Läs mer om Cancerfondens Rosa bandet-kampanj

Läs mer om Bröstcancerfonden

Senaste artiklar

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen