Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

USA:s beslut att ta bort nätneutraliteten kan få allvarliga konsekvenser

I förra veckan beslutade den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att ta bort de regler som säger att alla bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt. Detta kan få stora konsekvenser.
– Detta handlar om demokratins vara eller icke vara, säger Björn Regnell, professor i datavetenskap vid LTH.
Bild på olika applikationer.
Utan nätneutralitet kan det bli så att vissa tjänster går fortare genom nätet än andra.

Principen om nätneutralitet blev lag i USA 2015 och beslutet innebar att bredbandsnät skulle regleras på samma sätt som telenäten, eftersom dessa ansågs vara allmännyttig infrastruktur. Det har inneburit att ingen har kunnat köpa sig före i kön på andras bekostnad så att vissa tjänster går fortare, medan andras hastighet sänks eller kanske till och med blockeras. Ur affärssynpunkt har syftet varit att skydda små företag, så att de kan konkurrera på samma villkor som de stora jättarna. Allt detta ställs nu på ända.

– Detta är en teknikpolitisk fråga av större vikt än media verkar förstå, av den bristande bevakningen av detta att döma. Det berör i grunden vår yttrandefrihet och pressfrihet. USA-jättarna har som bekant ganska stort inflytande över det svenska medielandskapet, säger Björn Regnell.

Förvånad

Han är mycket förvånad över att riksmedia inte har uppmärksammat beslutet mer än vad som hittills skett.

Jag tycker alla som använder och bidrar till internettrafiken aktivt borde ta ställning för demokrati och mot mäktiga företags underminering av yttrandefriheten på nätet, säger Björn Regnell.

När nu icke-neutralitet råder skulle det exempelvis kunna bli så att Netflix utbud hämtas hem snabbare än andra aktörer som också erbjuder tv-serier och filmer. Eller att det blir som på kabel-tv-näten att man måste betala extra för att få tillgång till vissa tjänster eller paket. En bredbandsleverantör skulle också kunna prioritera sina egna tjänster framför konkurrenternas.

Nätneutraliteten innebär att alla konkurrerar på lika villkor. Det finns inga ”internettullar” som sätter stopp. De stora företagen, som Google, Facebook eller Netflix, skulle ha råd att betala om det är vad operatörerna kräver. Men nya företag skulle få svårare att konkurrera.

Besluten öppnar för plutokrati och ren utpressning

Björn Regnell ser mer långtgående risker med beslutet, som i förlängningen skulle kunna göra att politiska krafter med mycket pengar köper sig plats eller ser till att mediekanaler som de sympatiserar med alltid prioriteras, medan andra nyhetssajter går extremt långsamt eller till och med blockeras.

– Genom den amerikanska kommunikationsmyndighetens beslut är mattan utrullad för en repressiv, anti-demokratisk politik. Med pengar kan man nu hindra yttrandefrihet och pressfrihet genom att blockera demokratiska aktörer och stänga media med journalistiska ideal. Besluten öppnar för plutokrati och ren utpressning, säger han.

Frågan är hur USA:s beslut kommer att påverka Sverige? Inom EU finns en förordning som ska säkerställa nätneutralitet.

– Hur opinionen för nätneutralitet i Sverige och EU utvecklas är avgörande. Ett ofritt internet är en potentiell guldgruva för operatörerna. Telia, med svenska staten som största ägare, försöker redan göra avkall på nätneutraliteten genom att erbjuda fri surf i mobilen på vissa utvalda sociala medier. Post- och telestyrelsen har protesterat och fallet behandlas just nu i domstol, men frågan är vad näringsministern tycker, säger Björn Regnell.

 

Björn Regnell

Björn Regnell
Björn Regnell

Senaste nyheter

2019-01-18

Tre får Lunds universitets silvermedalj

Tre får Lunds universitets silvermedalj
2019-01-17

Ge svängrum för åldrandet

Ge svängrum för åldrandet
2019-01-16

Kroppsmålning skyddar mot blodsugande insekter

Kroppsmålning skyddar mot blodsugande insekter
2019-01-14

Nationalekonom med ojämlikhet i fokus får nytt Lundapris i ekonomi

Nationalekonom med ojämlikhet i fokus får nytt Lundapris i ekonomi
2019-01-14

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

Tung ”bajsmolekyl” kan ge plastflaskan flera liv

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen