Varför satsar LU mer på säkerhet?

Per Nordén är nygammal säkerhetschef som börjar i slutet av juni. Efter två år på Tetra Pak och tio år i Kävlinge kommun är han tillbaka vid universitetet som under de senaste åren trappat upp arbetet med säkerheten för studenter och anställda.
Man med glasögon framför grönska
Per Nordén är ny säkerhetschef vid universitetet. Foto: Jenny Loftrup

– Det är ett direkt svar på ökade myndighetskrav för en höjd beredskap. Kanske finns det också en allmän känsla av att det händer mer idag. Och det blåses upp mer. Men de nya tjänsterna inom säkerhet beror inte på att människor på universitetet känner sig otryggare.

Varför ville du komma tillbaka?
– Jag har nog hela tiden längtat tillbaka till universitetet och dess fantastiska miljöer, människor och historia. Det som lockar är också det mångfasetterade arbetet som inbegriper mer än bara fysisk säkerhet. Här arbetar man med risk management ur ett helhetsperspektiv, både när det gäller byggnader, informations­säkerhet, försäkringar med mera.

Vilken blir din viktigaste uppgift?
– Att bygga förtroende för vår kompetens i verksamheten. Jag tror på hjälp till självhjälp och jag vill erbjuda stöd till verksamheten så att de själva kan arbeta med sina risker. Krishantering utgår främst från tre principer; ansvars-, likhets- och närhetsprincipen. Det innebär att en stor del av beredskapen måste finnas ute i verksamheten och vi kommer därför att erbjuda utbildningar och övningar.

Fler dörrar är idag låsta vid universitetet än tidigare och antalet anmälningar om stökiga och våldsamma personer på campus har också sjunkit på grund av det. Hur tänker du runt öppenhet kontra säkerhet?
– Det behöver inte vara motsatsförhållande och jag förstår att man vill ha en öppenhet. Vi ska vara tillgängliga som myndighet. Men det betyder inte att det ska vara öppet överallt och hela tiden. Vi vill eftersträva lökprincipen, där öppenhet och tillgänglighet kombineras med trygghet och säkerhet. Lökprincipen innebär att man skalar av lager efter lager. Det betyder att en byggnad exempelvis kan vara helt öppen i utrymmen där studenter ska röra sig med lätthet, sedan behövs det kanske ett LU-kort för att komma in andra rum och vissa rum är låsta förutom för viss personal. Det behöver inte vara ett motsatsförhållande.

Finns det en risk med att öka antalet låsta dörrar?
– Risken är väl att vi skulle kunna uppfattas som en sluten verksamhet som inte är tillgänglig för alla och det är ju inte bra. Men om man jämför med annan offentlig verksamhet så är så är det sällan öppet för alla. Vi måste inse att det finns en omvärld som inte alltid är den snällaste.