Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vetenskapsvecka tar sikte på framtidens universitet

Hur bör utbildning och forskning utvecklas för att hänga med i tiden? Lunds universitet bjuder in till en vetenskapsvecka 16-22 oktober för att gemensamt diskutera framtida utmaningar och möjligheter för utbildning och forskning. Veckan smygstartar med en världsunik naturvetenskaplig supershow för hela familjen och avslutas med avtäckning av en jubileumsskulptur i Lundagård.
Vetenskapsveckan Framtidens universitet

Utbildning i alla former förändras ständigt och det gäller även för universitet och högskolor. Men hänger akademin med i utvecklingen? Hur ska universitetet möta framtidens utmaningar såsom finansiering, digitalisering och globalisering? Och hur hållbart är egentligen Lunds universitet? Arrangerat som en del av Lunds universitets 350-årsjubileum fylls nu en vetenskapsvecka med debatter och föreläsningar kring forskning och högre utbildning för nästkommande generationer. Till veckans symposium 17-18 oktober är en rad internationella talare inbjudna för att ge ett vitt perspektiv på storskaliga infrastrukturer, såsom MAX IV och ESS, och hur de påverkar forskning och samarbeten.

Debatt i Lund den 18 oktober tar fasta på veckans tema och ställer frågor om hur universiteten ska klara utmaningar såsom färre lärarledda timmar för studenterna och minskade internationella genomslag för svenska forskare. Hållbarhetsforum arrangerar samma dag seminarium där studenter och anställda vid Lunds universitet är välkomna att diskutera hur de tillsammans kan ställa om till ett mer hållbart universitet.

Innovativa framtidslösningar för bättre hälsa och kostvanor diskuteras på världsmatdagen den 16 oktober då forskare och kockar lagar mat tillsammans utifrån de senaste forskningsrönen. Konferencierer är krögaren och TV-kocken Tareq Taylor och Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet.

Veckan startar redan helgen innan med en Naturvetenskaplig supershow, baserad på biologishowen, fysik- och lasershowen och kemishowen vilka alla presenterar naturvetenskap på ett fartfyllt och underhållande vis. Den 21 oktober avtäcks en jubileumsskulptur utanför Palaestra et Odeum i Lundagård. Skulpturen är formgiven av Charlotte Gyllenhammar och kommer att avtäckas av Jesper Svenbro, en av de Aderton i Svenska Akademien.

Vetenskapsveckan Framtidens universitet 16-22 oktober bjuder på sammanlagt 15 evenemang, inklusive invigningen av det digitaliserade Ravensbrückarkivet, Humanistlaboratoriets 10-årsjubileum och utställningen Från mikrokosmos till kosmos.

Utforska hela programmet: www.lu.se/framtidens-universitet

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.

Senaste artiklar

2018-01-16
Problem med e-post som skickas till Microsoft-adresser
Problem med e-post som skickas till Microsoft-adresser
2018-01-16
HLF-genen skyddar blodstamceller genom att bevara dem i vila
HLF-genen skyddar blodstamceller genom att bevara dem i vila
2018-01-15
Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning till Jorge Ruas vid Karolinska Institutet
Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning till Jorge Ruas vid Karolinska Institutet
2018-01-11
3,5 miljoner kronor till forskning om åldrande i arbetslivet
3,5 miljoner kronor till forskning om åldrande i arbetslivet
2018-01-11
Stenkol, potatis, järnvägar och entreprenörer ämnen för Wallanderstipendium
Stenkol, potatis, järnvägar och entreprenörer ämnen för Wallanderstipendium

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen