Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Viktigt att välja rätt operation vid artros i fotleden

Vid artros i fotleden är protes fortsatt ett bra val för vissa patienter. Men egenskaper och hållbarhet är ännu inte tillräckligt goda för att de ska kunna rekommenderas till alla patienter. Det är innebörden av en ny avhandling från Lunds universitet.

Artros är en av de vanligaste folksjukdomarna som enligt beräkningar drabbar upp till 25 procent av västvärldens befolkning över 45 år. Oftast berörs höft eller knä, men ca 10 procent av artrosfallen gäller fotleden. Trenden för fotledsartros är ökande. Experter räknar också med att det finns ett mörkertal. Artros i fotleden är i de flesta fall följden av en tidigare skada, till exempel benbrott eller ledbandsskada.
 
- Atros i fotleden kan vara väldigt smärtsamt och begränsade för rörligheten. Patienterna är ofta 10-15 år yngre än de som har höftleds- eller knäledsartros, vilket innebär att de kan ha flera decennier framför sig med värk och problem, berättar Ilka Kamrad, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus.

 Ilka Kamrad
Ilka Kamrad. Foto: Björn Martinsson

 
Både protes och steloperation har positiva egenskaper
Patienter med stora besvär kan genomgå en operation, och då finns två val:
  • steloperation då fotleden fixeras i ett fast läge
  • operation vid vilken man sätter in en protes

artros
Allvarliga fall av fotledsartros kan opereras. Foten till vänster har stelopererats och foten till höger har en protes. Implantaten återges i ljus färg. Bildmontage/illustration: Ilka Kamrad

Sammanfattningsvis är fördelen med steloperation att foten blir stabil och belastningstålig medan protesens största fördel är att en del av rörligheten i fotleden behålls.
-  Utvecklingen av proteser för fotleden är yngre och mindre omfattande än för höft och knä. Det var först på 1990-talet som det kom fungerande proteser, berättar Ilka Kamrad.
 
I sin avhandling har hon gjort den första mer omfattande och långsiktiga uppföljningen av utfallet av artrosoperationer i fotleden samt hur patienterna upplever sin hälsa efter ingreppet. Till sin hjälp har hon haft Svenska fotledsregistret där flera tusen operationer sedan 1990-talet ingår.
 
Har även forskat på patienter med artros i båda fotleder
Internationell forskning på senare år har delvis pläderat för en utökad användning av proteser, men de nu aktuella resultaten befäster snarare de rekommendationer som finns sedan tidigare. De innebär att protes i första hand rekommenderas till äldre patienter med begränsade rörelsebehov, vilket bland annat beror på att proteserna slits och har begränsad hållbarhet.
-  Protes är bra till rätt patient men det är inte det självklara valet för alla. Utvecklingen har inte hunnit så långt att de håller under alla omständigheter och under lång tid, förklarar Ilka Kamrad.
 
Hennes forskning visar också att nästan alla som endast genomgått en operation är nöjda, oavsett om de blivit stelopererade eller har protes. Däremot var patienter som genomgått en andra operation till följd av utsliten eller trasig protes betydligt mindre nöjda. Endast hälften av patienterna var nöjda med resultatet av den andra operationen, oavsett om de fick en ny protes eller om de stelopererades.
Det finns också ett mindre antal patienter med artros i båda fotleder. Då rekommenderas oftast steloperation i en fotled och protes i den andra för att främja rörligheten. Avhandlingens resultat visar dock att även patienter som blivit stelopererade i båda fotleder bli nöjda och anger god funktion.
 
Avhandlingens studier har finansierats av Region Skåne (bl.a. genom s.k. ALF-medel) och stiftelser/fonder knutna till Skånes universitetssjukhus.


Björn Martinsson

Kontakt

Ilka Kamrad, doktor i medicinsk vetenskap vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö vid Lunds universitet samt specialistläkare i ortopedi/fotkirurgi vid Skånes universitetssjukhus, 040-33 84 52, ilka.kamrad@med.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.