Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

7 tips för dig som letar bostad i Lund

Är du ny som student och letar boende i Lund med omnejd? Här får du sju goda råd på vägen mot en lägenhet, korridorsrum, kollektiv eller vad det är som du är på jakt efter.

1. Börja leta bostad i tid...

2. Men inte i för god tid!
Hos AF Bostäder kan du först ställa dig i kö samma dag som ditt antagningsbesked kommer. Du måste med andra ord vara antagen som student vid Lunds universitet för att kunna stå i kö hos AFB. Men det finns andra köer! Ställ dig även i Lunds kommuns bostadskö och sök även bostäder via andra företag och förmedlare.

Läs mer om AF Bostäder

3. Var inte kräsen!
Först och främst behöver du någonstans att bo. Det kan vara en kompis soffa, vandrarhem eller ett andrahandskontrakt på ett halvår. Det är en början! Sen, när du väl är på plats, kan du börja leta efter drömlägenheten. I vissa fall kan du dessutom behöva stå i kö i ett eller två år för att kunna få bostaden som du verkligen vill ha. Så var beredd på tillfälliga boenden innan du kommit så långt.

4. Kolla Bopoolen.nu
Bopoolen.nu drivs av Lunds universitets studentkårer. Bopoolen har inga egna bostäder, men fungerar som en förmedlare av framför allt andrahandskontrakt. Tänk Blocket, fast för studentbostäder. Här kan du som letar bostad annonsera, men här hittar du också många privata uthyrare som annonserar.

Läs mer om Bopoolen.nu

5. Kolla utanför Lund
Visste du att det bara tar tio minuter med tåg från Lund till Malmö? Eller att det är pendlingsavstånd till flera skånska orter? Du kan studera i Lund och bo i såväl Malmö som t.ex. Landskrona, Helsingborg, Eslöv eller Kävlinge. Det kan därför vara en god idé att söka bostad utanför Lund.

6. Tillfälliga lösningar kan också funka
Lyckas du verkligen inte ordna någon bostad innan du börjar studera vid Lunds universitet, så kan du bli tvungen att ta till en tillfällig lösning. Det finns nyblivna studenter som spenderat sina första veckor i Lund på luftmadrassen hemma hos någon kompis, eller på vandrarhem. Men sen har det nästan alltid löst sig och studenten har fått ett eget rum eller lägenhet!

7. Lugn – det löser sig

Erfarenheten från tusentals nyblivna Lundastudenter är att ja, det är svårt att få boende.

Men ja, det löser sig! Med lite tålamod, envishet och tillförsikt så ska nog du också kunna ordna bostad. Lycka till! Och du... Välkommen!

Mer information om hur du hittar studentbostad i Lund, Malmö och Helsingborg finns här

Text: Louise Larsson

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.