Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anpassade Arrival Days när de internationella studenterna anländer till Lund

Arrival day. Studenter går runt till olika bås och bord. Bild: Nga Nguyen
Idag och imorgon arrangeras Arrival Days vid Lunds universitet. Universitetet räknar med att ta emot cirka 2000 internationella studenter under hösten. Bild: Nga Nguyen

Måndagen den 16:e och tisdagen den 17:e augusti arrangeras Arrival Days för internationella studenter som ska börja studera vid Lunds universitet hösten 2021. Alla arrangemang under mottagningsdagarna och introduktionsveckorna har anpassats med anledning av coronapandemin.

Lunds universitet räknar med att ta emot cirka 2000 internationella studenter under hösten. I år räknar man med att ta emot något färre utbytesstudenter än tidigare år då till exempel Australien och Nya Zeeland inte skickar några studenter på grund av pandemin och stängda gränser. Fler internationella programstudenter än tidigare år beräknas komma.

Syftet med Arrival Days är att hälsa studenterna välkomna, förse dem med information och se till att de finner sig tillrätta i sina boenden. På Kastrup möts studenterna av personal från Lunds universitet som slussar dem vidare mot centralstationen i Lund där bussar är redo att skjutsa studenterna till Medicon Village. Vid Medicon Village checkar studenterna in, får nycklar och skjutsas till sitt boende. Alla moment har anpassats för att undvika risk för smittspridning.

Corona-anpassad inskrivning och Arrival Days för internationella studenter. Bild: Nga Nguyen
Syftet med Arrival Days är att hälsa studenterna välkomna, förse dem med information och se till att de finner sig tillrätta i sina boenden. Alla moment är i år corona-anpassade. Bild: Nga Nguyen

Exempel på anpassningar av årets Arrival Days omfattar:

  • Arrival Day förläggs till två dagar, istället för en. Under måndagen välkomnas utbytesstudenter och under tisdagen internationella programstudenter.
  • Personal säkerställer att rekommenderade avstånd respekteras och informerar löpande om gällande restriktioner.
  • Personal slussar studenterna direkt från Kastrup till tågen mot Lund.
  • Inhyrda bussar med gott om avstånd mellan passagerarna transporterar direkt studenterna från centralstationen till Medicon Village.
  • Arrival Day-arrangemangen ges i rymliga lokaler på Medicon Village som anpassats för att undvika trängsel.
  • Handsprit och munskydd erbjuds.
  • Studenterna och deras bagage körs från Arrival Days på Medicon Village till studenternas boenden med hjälp av minibussar med gott om utrymme mellan studenterna. 
  • Informationsmaterial tillhandhålls främst via en digital lärplattform.

Under de två introduktionsveckorna erbjuds ett programinnehåll som syftar till att de nya studenterna ska känna sig välkomna till Lunds universitet och ha möjlighet att bekanta sig med staden och med svensk kultur. I år blir denna period också ett tillfälle att vid upprepade tillfällen informera om Folkhälsomyndighetens och universitetets rekommendationer, och visa på hur och vad som kan arrangeras under trygga former.

Anpassningar av introduktionsprogrammet som har gjorts i år omfattar:

  • Endast digitala aktiviteter erbjuds den första av de två introduktionsveckorna. Ett mindre antal fysiska arrangemang ges först andra veckan av introduktionsveckorna.
  • Informationsmöten, seminarier och informationsmässor ges digitalt.
  • Filmat informationsmaterial finns på webben.
  • Service och hjälp erbjuds via Studentreceptionens Zoom drop-in, telefonmottagning och e-post.
  • Under introduktionsprogrammet kan Studentreceptionen även besökas i Akademiska Föreningens rymliga lokaler.
  • Sociala digitala forum med t.ex. quiz.

Undervisning vid Lunds universitet hösten 2021:

Enligt rektorsbeslut i juni i år ska det under hösten ske en stegvis och ordnad anpassning till utbildning utan restriktioner. Detta innebär bland annat att undervisning och examination får genomföras i universitetets lokaler från och med höstterminen 2021. Återgången kommer att påbörjas from början av höstterminen och ska vara genomförd den 1 november 2021. Anpassningen ska genomföras utifrån förutsättningarna för respektive verksamhet och med hänsyn till regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs mer

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.