Årets Anna Lindh-föreläsning: Dunja Mijatović

Porträtt på Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har utsetts till årets Anna Lindh-föreläsare, den 15:e i ordningen. 20 januari föreläser hon under rubriken ” The state of human rights in Europe: forward and back?”.

Dunja Mijatović är en mediafrihetsexpert från Bosnien och Hercegovina. Bland annat 2007-2010 varit ordförande för samarbetsorganisationen European Platform of Regulatory Authorities. Sedan 2010 är hon medlem i Organisationen för säkerhet i Europa (OSCE) och sedan 2018 är hon alltså även EU-kommissionär.

Hon är en ofta anlitad förläsare som har vunnit flera priser för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

I talet kommer Dunja Mijatović att diskutera den stigande intoleransen runt om i Europa, med fokus på bristen på ansvar hos politiker som sprider hat genom sina tal och som förstärker fördomar mot marginaliserade och utsatta grupper. I denna kontext kommer hon även att prata om sitt arbete med migranter och asylsökande.

Var: Universitetsaulan, Universitetshuset, Paradisgatan 2 i Lund

När: 20 januari kl 17.00

Föreläsningen är öppen för allmänheten. Ingen föranmälan krävs, men antalet platser är begränsat.

Den årliga Anna Lindh-föreläsningen inrättades för att hedra den svenska utrikesministern som mördades 2003. Sedan dess har Raoul Wallenberg-institutet och Lunds universitet, i samarbete med Anna Lindhs minnesfond and Utrikespolitiska föreningen i Lund, stått värd för evenemanget. Föreläsningen är avsedd att lyfta fram frågor om mänskliga rättigheter och ges av en framstående akademiker, politiker, diplomat eller tjänsteperson på internationell toppnivå.

 

 

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!
I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 4800 forskare.