Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arrival Days i dagarna två när internationella studenter anländer

Foto på Arrival Day Foto Eric Hertz
Under Arrival Days anländer många internationella studenter. Foto: Eric Hertz

Måndagen den 15:e och tisdagen den 16: augusti anländer en stor andel av höstens 4000 internationella studenter till Lunds universitet. Höstens Arrival Days äger rum i AF-borgen i Lund.

*obs - denna uppdaterade text ersätter en tidigare version

Arrival Days syftar till att hälsa de internationella studenterna välkomna till Lunds universitet, förse dem med information och se till att de finner sig till rätta innan studiestarten.

Under två dagar står personal från Lunds universitet redo på Kastrup för att välkomna studenterna och visa dem vidare till tåget. På Centralstationen i Lund möts de av faddrar som skjutsar dem och deras bagage till AF-borgen. På AF-borgen checkas de in och får nycklar och skjuts till sina boenden.

Universitetet tar emot studenter från över 100 länder runtom i världen. Under hösten beräknas cirka 4000 nya internationella studenter påbörja studier vid Lunds universitet. Flertalet anländer strax före eller under Arrival Days.

Kategorier av studenter:
•    Ca 1000 utbytesstudenter
•    Ca 2500 programstudenter på mastersnivå
•    Ca 500 programstudenter på kandidatnivå, Double degree-studenter, Joint program-studenter och Swedish Study Abroad-studenter.

Arrival Days utgör startskottet för två mottagningsveckor innan terminsstart. Under mottagningsveckorna får studenterna en första introduktion till Lunds universitet, Lund och svensk kultur. Sociala aktiviteter av olika slag erbjuds av en rad aktörer till exempel International Desk, fakulteter, nationer, kårer och faddrar.

Exempel på aktiviteter som arrangeras eller samordnas av International Desk är informationsseminarier, utflykter till naturområden, svensk matprovning, en välkomstkonsert i Domkyrkan med Lunds studentsångarförening och en informationsmässa på engelska om studentlivet.

Mottagandet under Arrival Days och Orientation Weeks engagerar över 250 medarbetare vid Lunds universitet, bland dem Externa relationer, samtliga fakulteter, Studenthälsan, LU Bostäder, studentmedarbetare med flera. Ett hundratal studenters ideella engagemang som internationella faddrar spelar en viktig roll för arbetet under Arrival Days samt för introduktionen till livet som student vid Lunds universitet.

Nationer, kårer, studentorganisationer, AF Bostäder, Student Chaplaincy samt externa aktörer så som Lunds kommun, Skånetrafiken och Polisen m.fl. bidrar också till studenternas introduktion till studentliv och livet i Sverige.

Kontakter:

Arrival Days och Orientation Weeks samordnas av Kristen Clarberg och Maria Yartseva vid Externa relationer. De 100–200 internationella faddrarna samordnas av Victor Åstrand vid Externa relationer.


Läs mer:

Arrival Day och Orientation Weeks

Fadderprogrammet