Fler och fler företag väljer bort kontanter och det saknas infrastruktur för att betala räkningar över disk. 2012 lanserades Swish och idag har över 80 procent av befolkningen tillgång till tjänsten.
Samtidigt växer klyftan mellan de som kan använda digitala betalningar och de som inte kan. I praktiken är många platser, särskilt i städer, helt kontantfria.
När kontanter inte längre fungerar som betalningsmedel drabbas vissa grupper extra hårt. Inom forskningsprojektet Cash genomförde Moa Petersén och Lena Halldenius en intervjustudie i Malmö 2022 till 2023.
Deras forskning visar att de med lägst inkomster är mest utsatta. Fattigdomen i sig tvingar intervjupersonerna att förlita sig på kontanter – de saknar bankkonto eller har inte råd med digital teknik.
I studien beskriver intervjupersonerna en vardag fylld av förödmjukelser och hinder. Känslor av skam, vrede och resignation är vanliga.
"En del av dem vi intervjuade är hemlösa eller har psykiska problem. Andra lever på en mycket låg inkomst. De hinder de möter är både praktiska och kulturella. De känner sig som brottslingar, undervärderade och utestängda från att delta i mycket av det dagliga", skriver Moa Petersén och Lena Halldenius i The Conversation.