Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund 21 september kl 19: Valet 2022 - en ny karta över svensk politik?

Illustration debatt i Lund 21 september
Illustration: Catrin Jakobsson

Brottslighet och invandringsfrågor. Enligt SOM-institutet är detta vad riksdagsvalet 2022 kommer att handla om.

Med ett år kvar till valet och med pandemi och regeringskris i minnet, analyserar vi läget och de strömningar som styr svensk politik. Vad tycker människor är viktigt. Och framför allt varför tycker de det? Blir 2022 året då det nya konservativa blocket får sitt stora genombrott eller kommer mittenpartierna och vänstern att kunna utmana Sverigedemokraterna?

Svensk politik präglades länge av materiella frågor som skatter och kärnkraft eller satsningar på skola, vård och omsorg. Kanske ser vi nu ett uppsving för moralfrågor i debatten. Vad får vi syn på om vi studerar begrepp som frihet och rättvisa kontra lojalitet och auktoritet. GAL-TAN-skalan sägs ge en ny bild av politiska värderingar. Men hur väl fångar den upp den svenska väljarkåren?

I panelen:

Johan Wennström, statsvetare och kulturskribent SvD
Payam Moula, filosof och chefredaktör på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden
Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter och filosof
Anders Sannerstedt, statsvetare

Samtalsledare: Lars Mogensen, journalist Sveriges Radio

Tid: 21 september kl 19

Plats: Debatten hålls LIVE i Stora salen i AF-borgen, Lund.

OBSERVERA att eftersom antalet platser är begränsat så är anmälan obligatorisk. Klicka på länken för att komma till anmälan:
Debatt i Lund: Valet 2022 – en ny karta över svensk politik? | Lunds universitet

Det finns också möjlighet att se den via Sydsvenskans webb samt via Youtube.

 

Detta är DEBATT I LUND:

  • arrangeras fyra gånger per år.
  • en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
  • Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Per Brinkemo, Göran Greider, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Martha Nussbaum, Carlota Perez, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Roland Paulsen, Ann Heberlein, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carl Bildt, Andreas Malm, Ozan Sunar, Suzanne Brøgger, Qaisar Mahmood, Bi Puranen  m.fl m.fl.
  • Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
  • Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen.
  • Läs mer på www.debattilund.se www.facebook.com/debattilund/

Kontakt

Presskontakt:
Ulrika Oredsson
0701-47 27 40

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.