Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Det kräver sin giraff
 att välkomna arkivbesökare

Giraffen är nu färdigmonterad lagom till invigningen. Foto: Maria Lindh
Giraffen är nu färdigmonterad lagom till invigningen. Foto: Maria Lindh

I måndags var det officiell invigning av Arkivcentrum Syd på Gastelyckan. I entrén står en fyra meter nymonterad giraff som följde med Zoologiska museet från Helgonabacken.

Allting på Zoologiska museet förblir alltså inte nerpackat. Maria Andrée från museet, har tillsammans med de från Köpenhamn inlånade experterna Jeppe och Inge Møhl monterat upp giraffskelettet i Arkivcentrum Syds entré.

Redan förra året, före flytten, fick museet en förfrågan om att ha giraffen innanför arkivdörren. Med det i åtanke packade museipersonalen ner skelettet i större, mer lättmonterade bitar. Det sparade mycket tid och kraft nu, vid själva hopsättningen.

Att välkomna alla arkivbesökare kräver sin giraff. Efter cirka hundra år behövde giraffen både tvättas och dammsugas innan den var presentabel igen. Maria Andrée och paret Møhl har satt ihop skelettet på ett snyggare, mer ”osynligt” sätt. Inge Møhl gav även de ställen som lagats med gips en övermålning.

Jeppe  Møhl och Maria Andrée monterar giraffskelettet på fyra meters höjd. Foto: Inger Ekström
Jeppe Møhl och Maria Andrée monterar giraffskelettet på fyra meters höjd. Foto: Inger Ekström

Zoologiska museet har hunnit med mer än bara flytten. Djuren har blivit återkommande filmstjärnor. Mysteriet på Greveholm, förra årets julkalender, smyckade slottsinteriörerna med uppstoppade djur. Även årets julkalender, som kommer att handla om ”Barna Hedenhös”, ville låna djur till inspelningen. I början på mars körde två lastbilar fulla med i princip alla museets stora uppstoppade djur upp till Stockholm. Och personalen följde med och byggde upp en temporär museimiljö.

När giraffen nu är färdigmonterad är det dags att börja bygga upp Zoologiska salen på Historiska museet. Tanken är att där ska vara olika utställningar efter hand. Först ut är en utställning om Sven Nilsson och Skånes Postglaciala Fauna. Då sluts cirkeln och delar av samlingarna är åter tillbaka i det rum där Zoologiska museet började sin bana.

Inger Ekström

Foto: Inger Ekström
Foto: Inger Ekström

Läs i tidigare LUM om universitetets verksamheter på Arkivcentrum Syd   

Läs mer om Arkivcentrum Syd

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.