Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dolda skatter temat för digitala HT-dagar

Visar fynd från Gebel el Silsila i Egypten. Foto: Maria Nilsson
Foto: Maria Nilsson

Under årets Humanist- och teologdagar vid Lunds universitet bjuder föreläsarna på oförglömliga äventyr – från fablernas skatter till vattenfyllda gravar i Egypten, från grottkyrkor i Etiopien till skatterna inom oss – samt förstås till konstens, teaterns, klisterlapparnas och strupens språkliga skatter.

Den 17 april är det premiär för Humanist- och teologdagarna, som i år är digitala. Religionshistoriker, kognitionsvetare, arkeologer, historiker, litteraturvetare, språkvetare och kulturvetare föreläser på temat Dolda skatter.

Föreläser gör också förra årets Rausingföreläsare arkeologen Maria Nilsson. Hon berättar om utgrävningar under en stekande sol i stenbrottet i Gebel el Silsila i Egypten, där hon hennes hennes forskargrupp har gjort sensationella och unika fynd som intakta sfinxer och lärlingsarbeten. Forskningen har rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Alla föreläsningar har spelats in och kommer att sändas i UR Samtiden samt på webben via UR Play.

Samtliga föreläsningar blir tillgängliga den 17 aprilhttps://www.ht.lu.se/samverkan/humanist-och-teologdagarna.

Det kommer att kännas konstigt att inte köa tillsammans med alla besökarna till de spännande föreläsningarna i årets upplaga av HT-dagarna. Men vi är mycket glada över vårt samarbete med UR och hoppas att vi når ut också till en publik som annars inte haft möjlighet att delta när vi år genomför arrangemanget helt digitalt, säger Johannes Persson, dekan vid de humanistiska och teologiska fakulteterna.

 

 

Skolspåret

Eftersom många av Skånes gymnasieskolor brukar besöka HT-dagarna finns ett speciellt Skolspår med ett urval av föreläsningarna från årets HT-dagar, extra intressanta för elever och lärare. https://www.ht.lu.se/samverkan/humanist-och-teologdagarna/skolsparet

Kontakt

Johannes Persson, dekan och professor i teoretisk filosofi, johannes.persson@fil.lu.se

Kan intervjuas om sina föreläsningar:

Erika Rosengren, doktorand i historisk osteologi
mobilnr
073-150 42 66. Föreläsning: Benens dolda skatter

Erik Zillén, docent i litteraturvetenskap, erik.zillen@litt.lu.se. Föreläsning: Skatten i vingården – en fabel om arbetets värde

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!
I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.