Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En moralfilosof, en medicinare och en hymnolog blir nya hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten

Professor John Broome
John Broome är professor i moralfilosofi och en av Humanistiska fakultetens hedersdoktorer.

Tre nya hedersdoktorer har utsetts vid den Humanistiska fakulteten. Den första är professor John Broome, professor i moralfilosofi, den andra är lundaprofilen medicine doktor Stig Persson och den tredje är kantor Elisabet Wentz-Janacek.

I år går Humanistiska fakultetens utmärkelser till en moralfilosof med exceptionellt klara tankar, en lundaprofil vars ideella insats räddade Historiska museet i Lund och en kyrkomusiker vars hängivna insats har betytt mycket för den svenska psalmmusiken.

John Broome är professor i moralfilosofi i Oxford. Han får utmärkelsen för att hans samarbete med Filosofiska institutionen är av stort värde för lundafilosofin. Etiska spörsmål som berör oss alla står i förgrunden för professor Broomes vetenskapliga gärning. Redan som ung forskare sysslade han med frågan om hur man ska bära sig åt för att vara rättvis under ovissa betingelser. Ett annat forskningsintresse som följt honom genom åren är frågan om människolivets värde. Bland de frågor han ställt sig är på vad sätt det är värdefullt att leva längre. Boken Weighing Lives handlar om vad mänskligt liv är värt, och den har väckt stor uppmärksamhet hos filosofer världen över.

Bilden av filosofen som sysslar med svårgenomtränglig materia på ett svårbegripligt språk stämmer inte alls in på John Broome, han talar och skriver klarspråk, ibland på ett lätt provocerande sätt.

Tidigare har han haft professurer vid universiteten i St Andrews och i Bristol. Professor Broome inledde sin lysande forskarkarriär som ekonom, och i hans forskning korsbefruktar de båda ämnena varandra.

Lundaprofilen medicine doktor Stig Persson är läkare och kardiolog, men skälet till att han nu utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten har inte med medicin att göra. Utmärkelsen beror på en enastående ideell insats, som ledde till att Lund och dess universitet fick ett historiskt museum som lockar förtjusta besökare från när och fjärran. Samtidigt fungerar det som en utomordentlig vetenskaplig resurs för forskare i Lund och andra universitet, särskilt inom den arkeologiska disciplinen.

År 2003 befann sig Historiska museet i Lund i djup kris och en nedläggning stod för dörren. Universitetsstyrelsen tillsatte då Stig Persson som ordförande. Tack vare ett stort kontaktnät inom akademin, offentlig förvaltning och näringsliv kunde Stig Persson få fram finansiella resurser att rädda museet. Han fick inte bara sin styrelse med sig utan även museets personal.

Stig Persson är en känd lundaprofil med ett förflutet i universitetslivet, bl.a. som spexkapellmästare, studentsångare och driftig ordförande för Akademiska Föreningen.

Kantor Elisabet Wentz-Janacek är kyrkomusikern som kom att bli forskare utan att gå den vanliga akademiska vägen. Hon hedras nu för sitt hängivna arbete för svensk hymnologi med doktortiteln honoris causa. I nära anslutning till musikvetenskapen vid Lunds universitet och i samarbete med medlemmar av internationella hymnologiska nätverk har hon under årtionden utfört en enorm och i långa stycken ideell insats för den svenska psalmmusiken. Det mångåriga projektet ’Svensk koralregistrant’, som nu omfattar fler än 20 000 melodikort, är oupplösligt förbundet med henne.

Hon besitter också djupgående kunskaper om kyrkomusiken och dess historia även utanför koralens område, och hon har under årens lopp utgjort en värdefull resurs för forskningen om sakral musik i Lund.

För mer information vänligen kontakta:
Prodekan för forskning Marianne Thormählen, Marianne [dot] Thormahlen [at] englund [dot] lu [dot] se

Läs mer på hemsidan: http://www.ht.lu.se/forskning/hedersdoktorer

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.