Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Farväl Falsterbo – en ljudvandring på framtidens Falsterbonäs

Illustration fiktivt pålpalats i Falsterbo
Pålpalats i framtidens Falsterbo. Illustration: Ludwig Bengtsson Sonesson

Året är 2072 och den värsta stormen på tvåhundra år drar in över Skåne. I Skanör-Falsterbo firar en familj jul när stormlarmet ljuder. Vågorna drar närmare huset och familjen springer mot den närliggande kyrkan. Vad som händer härnäst är resultatet av många decennier av beslut: samarbetade vi eller fastnade vi i eviga konflikter? Det får du som lyssnare bestämma.

I ljudvandringen Farväl Falsterbo möter vi tonåringen Robin som år 2100 ska göra ett skolprojekt om Stormens År, 2072. Hon vet ingenting om stormen eftersom man inte pratar om den i hennes familj: hennes morfar och hans syster bråkar fortfarande om vem som bär skuld till vad. Men genom intervjuer med släktingar och besök i Skanör får vi som lyssnare följa med Robin när hon tar reda på vad som egentligen hände den där natten, och hur det är att vara mitt i en storm, isolerad på en halvö. På vägen lär vi oss om olika sätt att anpassa samhället för att minska klimatförändringarnas skador.

Varför har ni skapat Farväl Falsterbo?

– Klimatförändringarna kräver att vi som samhälle gör många svåra val, och genom berättelsen kan vi ställa saker på sin spets, säger Johannes Stripple, statsvetare som forskar om olika metoder för att berätta om klimatframtider  Vad är värt att skydda, och till vilket pris? Hur minskar vi död och lidande i klimatkrisen? Vilka konsekvenser får våra beslut på människor och miljö? Både minskningen av utsläpp och anpassningen till klimatförändringarna går för långsamt, och vi är övertygade om att berättelser som Farväl Falsterbo kan engagera, utbilda och uppmana till diskussion. 

Vad är det för framtid lyssnaren möter?

– Det finns oändligt många möjliga framtider, och varje beslut vi tar idag påverkar vilken framtid vi får. I Farväl Falsterbo kan lyssnaren uppleva två möjliga framtidsvärldar. Den ena kännetecknas av samarbetsvillighet, kompromisser och högt värdesättande av natur- och människoliv. I den andra har dagens konfliktlinjer fördjupats, med otillräcklig klimatpolitik som resultat. Båda berättelserna har samma huvudkaraktärer, men dramatiskt olika slut. Farväl Falsterbo är ingen prognos, utan en engagerande berättelse där effekterna av klimatförändringen blir upplevd—lyssnaren får sen ta ställning till huruvida metoderna, lösningarna och hastigheten är önskvärd.

Hur fungerar ljudvandringen?

– Farväl Falsterbo kommer i flera versioner. Den finns på svenska och engelska, och kan antingen upplevas på plats i Skanör eller på en valfri strand. Bäst upplevelse får man nämligen om man tar del av berättelsen vid havet, men det går förstås också att lyssna hemifrån. För att uppleva verket använder du din egen mobil och egna hörlurar. Du hittar verket i appen Climaginaries. Appen är gratis och finns till både Android och iPhone. Se till att telefonen är fulladdad, sätt på dig bekväma skor och ta dig sedan till Skanörs Hamn (eller valfri startplats på en strand) där berättelsen börjar.  

När kan man besöka den?

– Farväl Falsterbo lanseras i Skanör 17 juni men går att besöka närsomhelst även efter det. Under lanseringen, som sker mellan 12-19 kommer forskare från Lunds universitet stå vid vandringens början och slut för att svara på de frågor som vandringen väcker. Vi rekommenderar varmt att du tar med dig en vän och går varsitt scenario för att ha någon att jämföra med efteråt.

 

 

Ljudvandringen Farväl Falsterbo

Ljudvandringen Farväl Falsterbo är gjord i samarbete mellan Johannes Stripple, Ludwig Bengtsson Sonesson, Ruben Ritzén och Emma Hansen på Statsvetenskapliga institutionen vid Lund universitet och Fredrik Pålsson på Umami produktion/Hi-story och är finansierad av myndigheten Formas, ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling samt LU Futura vid Lunds universitet.  I huvudrollerna hör vi Elle Kari Bergenrud, Tom Ahlsell, Li Brådhe och Susanne Karlsson. Astrid Mohlin står för röstregin. Ljuddesign och musik görs av Sofia Chanfreau.

Ljudvandringen släpps den 17 juni och kan då laddas ner här:
https://www.climatefutures.lu.se/futurewalks/farval-falsterbo 

Kontakt

Kontaktperson:
Docent i statsvetenskap, Johannes Stripple, johannes.stripple@svet.lu.se0708-197129

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.