Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framstående sydafrikansk forskare blir hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten

Elmi Muller Foto: credit Elmi Muller

Elmi Muller, professor i medicin vid Stellenbosch University, utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet.

Elmi Muller är professor i medicin och dekan för fakulteten för medicin och hälsovetenskap vid Stellenbosch University i Sydafrika. Hon utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten för sitt banbrytande arbete som forskare inom den internationella transplantationsvärlden med fokus på etik och humaniora.

Mullers arbete präglas av ett flervetenskapligt kunskapssökande, till exempel när hon lyfter in kultur- och samhällsvetenskapliga frågor för att förstå framväxten av organhandel eller bemötandet av HIV-drabbade världen över. Hon har även ett starkt jämlikhetsdriv med bland annat fokus på postkoloniala frågor. Att förstå de samhälleliga och kulturella mekanismerna bakom medicinska fenomen är en av Mullers viktiga frågor, och hon har under många år samarbetat med forskare inom medicinsk humaniora vid Humanistiska fakulteten.

Muller är transplantationskirurg, hon har tidigare varit chef för transplantationsenheten på Groote Schuur Hospital i Kapstaden och var den första kvinna som utsågs till ordförande i General Surgery vid University of Cape Town. Muller är en internationell ledare inom hälso- och sjukvårdssektorn och ordförande för The Transplantation Society (TTS), den största internationella organisationen inom transplantationsområdet.

 – Elmi Mullers arbete, frågeställningar och framstående insatser är relevanta för humanistiska fakulteter världen över, säger Humanistiska fakultetens dekan Anamaria Dutceac Segesten.

– Hennes engagemang och expertis är av stor betydelse för forskning som bedrivs inom medicinsk humaniora men också mänskliga rättigheter vid vår fakultet, och hon utgör även en viktig tillgång för Lunds universitets övriga fler- och tvärvetenskapliga forskningsområden, fortsätter hon.    

Kontakt:

Anamaria Dutceac Segesten,
e-post: anamaria [dot] dutceac_segesten [at] eu [dot] lu [dot] se (anamaria[dot]dutceac_segesten[at]eu[dot]lu[dot]se)

Fakultetssekreterare Martin Degrell,  e-post: martin [dot] degrell [at] kansliht [dot] lu [dot] se (martin[dot]degrell[at]kansliht[dot]lu[dot]se)



 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.