Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fynd på Gribshunden kan vara dansk öl från medeltiden

Tunnlock på bottnen troligen som troligen suttit på en öltunna.
Tunnlock på bottnen troligen tillhörande en öltunna. Foto: Brett Seymour

Efter två av totalt tre veckors grävningar på skeppet Gribshunden (1495) på bottnen utanför Ronneby i Blekinge har forskarna hittat en rad fynd som fascinerar, förbryllar och roar. Bland annat har fler detaljer av skeppskonstruktionen framkommit, men också mynt, djurben, delar av verktyg och en liten ring, med en märklig och svårtydbar inskription. Men kanske mest spektakulärt är ett antal tunnor med hål för tappning – något som kan tyda på att danskt öl har påträffats.

Eftersom Gribshunden anses vara världens bäst bevarade fartyg av den typ som bl.a. Columbus använde, är själva skeppskonstruktionen ett viktigt fokus för forskarna. Men efter 524 år på bottnen kommer även andra föremål upp i solljuset i Ronneby skärgård. Medeltida mynt och en liten ring med symboler eller bokstäver - möjligen ett namnschiffer - har påträffats. Ben från en stör har också hittats, liksom flera trasiga tunnor (ännu kvar på bottnen). De senare har hål för tappning och luftning, vilket antyder att de var avsedda för vätska. Och enligt professor Johan Rönnby på Södertörns högskola är det fullt möjligt att de innehöll öl, eftersom detta var vanligt att ha med ombord på sjöresor – och kanske också med tanke på kung Hans förhandlingar om att bli svensk kung, som skulle föras med Sten Sture d.ä. Inga av föremålen är närmare undersökta och fler detaljer kommer att framkomma vid analysen. 

Lunds universitet, Södertörns högskola och Blekinge museum ansvarar för undersökningarna i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Crafoordska Stiftelsen är huvudfinansiär. Många internationella forskare deltar, bl.a. från USA, Storbritannien, Italien och Danmark. Ett amerikanskt filmteam från ansedda dokumentärbolaget PBS Nova följer också undersökningarna. Totalt deltar ett fyrtiotal forskare från tio länder i undersökningarna.

 • Bilder finns på Dropbox (bara en epostadress behöver skickas till marcus [dot] sandekjer [at] blekingemuseum [dot] se, så delas den)
   
 • Kontakt

  Johan Rönnby (Södertörns Högskola, dykansvarig Gribshunden) Tel: +46 (0)70 643 24 61
  e-post: johan [dot] ronnby [at] sh [dot] se (johan[dot]ronnby[at]sh[dot]se)

  Brendan Foley (Lunds universitet) Tel: +46 (0)73-691 48 49
  e-post: brendan [dot] foley [at] ark [dot] lu [dot] se (brendan[dot]foley[at]ark[dot]lu[dot]se)

  Marcus Sandekjer (chef Blekinge museum) Tel: +46 (0)709-30 49 61
  e-post: marcus [dot] sandekjer [at] blekingemuseum [dot] se (marcus[dot]sandekjer[at]blekingemuseum[dot]se)

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.