Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallå – nya föreståndaren för Pufendorfinsitutet...

Porträtt av kvinna.
Stacey Ristinmaa Sörensen. Foto: Johan Bävman

...där LU-forskare samlas i tvärvetenskapliga projekt och får ett finansierat forskningsår för att tänka fritt.

Vad lockar dig med Pufendorfinstitutet?

– Tvärvetenskapen – att jobba över gränserna och försöka hitta ett gemensamt språk. LU är så decentraliserat vilket innebär en del administrativa hinder för det, men här finns inga hinder. Sen är det spännande att alla idéer kommer från forskarna själva och inte uppifrån, från regeringen.

Du var vicerektor med ansvar för forskning och infrastruktur i förra universitetsledningen. Hur passar de erfarenheterna in på ditt nya jobb?

– Jag känner ett stort antal forskare och känner väl till forskningen här vid LU. I ledningen pratade vi också mycket om vikten av tvärvetenskap. Jag har även arbetat med de strategiska forskningsområdena, SFO:erna, som visserligen är spetsforskning, men också tvärvetenskapliga. Jag är väldigt intresserad av forskning och gillar utmaningar.

Vilken typ av teman och aktiviteter vill du uppmuntra till?

– Jag tycker att man ska vara ambitiös och inte vara rädd för att misslyckas. Våga satsa på lite vilda idéer.

Hur viktigt är det att projekten utmynnar i något resultat som publikationer eller någon stor ansökan?

– Jag hoppas på flera stora beviljade ansökningar från Lund. Gärna EU-projekt som gör oss lite mer kända ute i världen. Men den växelverkan och dialog man får härifrån kan ta lite tid innan den bär frukt.

Vad vill du att den enskilde forskaren ska uppleva och känna vid sin tid på institutet?

– Jag tror att många forskare har en stark identitet knuten till sitt ämne och jag hoppas att tiden här ska innebära att man utvidgar och breddar sin forskningsidentitet. Att den vetenskapliga kretsen ska ha ökat och att det ska främja nya sätt att kommunicera sin forskning.

Finns det något särskilt du skulle vilja utveckla?

– Jag vill gärna synliggöra institutet och involvera det mer i universitetets övriga värld. Vi har ett fantastiskt hus där vi tidigare haft konserter, så gärna mer av öppna arrangemang, även föreläsningar.

Vad är din specifika uppgift som föreståndare?

– Att leda institutet och den stab på sex personer som alltid finns här. Men även ansvara för de forskare som kommer att vara i huset. Just nu är det mycket praktiskt som har med pandemin att göra. Annars handlar det om att identifiera vilka idéer vi ska stödja, men det är styrelsen som beslutar.

Du är professor i synkrotronljus. Hur tror du din inriktning kommer att påverka institutet?

– Det får vi se. Främst blir det nog en stor utmaning för mig att sätta mig in i andra typer av forskningsfrågor.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.