Hallå Viktor Öwall om Science Village för LTH

Porträtt på man.
Viktor Öwall, rektor på LTH. Foto: Håkan Röjder

Det går framåt för planerna för Science Village, området mellan MAX IV och ESS. Universitetet har klubbat sin vision och LTH och Naturvetenskapliga fakulteten arbetar nu med sina egna mer detaljerade planer för de delar av deras verksamhet som kommer flytta dit.

Vad kommer Science Village att betyda för LTH?

– Att vi finns med i en dynamisk miljö med MAX IV och ESS där det händer är förstås bra för vårt rykte – det tror jag kommer attrahera många studenter och forskare. Vi ska satsa på att utveckla nya miljöer, samverkan och attraktiva studiemiljöer. Vi har också en del omoderna undervisningslokaler som vi kan lämna, till exempel Fysicum, som inte ens går att renovera. I Science Village kommer vi bygga för nya undervisningsformer som ”flipped classroom”.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har kommit ganska långt, nu handlar det om hur vi ska göra. Beslutet som rektorsledningen tog i juni om att grundutbildningen också ska finnas i Science Village var avgörande. För utan studenterna hade inte blivit riktigt bra, lärarna och forskarna hade inte velat flytta utan dem.

När är det dags för första flytten?

– NanoLund flyttar först och jag önskar att det var dags redan nu, men tyvärr kommer det ta några år.

Hur ska studenterna få vara med och sätta sin prägel på Campus Science Village?

– Genom en tillåtande miljö, där de får vara med och påverka hur det ser ut och används. Kanske kan det vara öppet för studenterna hela dygnet. Vi satsar också på en nytändning för våra nuvarande campus – de ska leva och utvecklas samtidigt som Campus Science Village.

Det ska bli ett science center i ­Science Village – vad händer då med Vattenhallen?

– Vi vill inte bara ha ett experimentarium för betalande allmänhet utan vi vill att Vattenhallens koncept och personal flyttar med till det nya science centret. De jobbar mycket med skolor för att väcka intresse för naturvetenskap och teknik och även med att involvera näringslivet.

Hur kommer det att se ut på Science Village om tio år?

– Jag hoppas det är ett myllrande liv på dag och kvällstid, caféer och kanske pubar. Vi har en stor parkliknande miljö för fysiskt aktiva möten och rekreation. Vi har lyckats använda styrkan i det breda universitetet och skapat nya miljöer där vi blandar forskarutbildning, entreprenörer, grundutbildning, lärare, forskare, olika discipliner, industri och gästforskare.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!