Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

HBTQ-frågor i fokus 17 maj

Regnbågsflaggan. Foto: Ludovic Bertron/Wikipedia Commons/CC-BY-SA-3.0
Regnbågsflaggan. Foto: Ludovic Bertron/Wikipedia Commons/CC-BY-SA-3.0

I fredags var det den internationella dagen mot homofobi och transfobi. Detta uppmärksammade Lunds universitet genom en dag med föreläsningar och seminarier som fokuserade på att diskutera hur man jobbar för att göra universitetet till en attraktiv arbets- och studieplats för HBTQ-personer.

Se en intervju där Jens Rydström berättar om HBTQ-dagen

 

Temat för dagen var ”A queer nation? Why should LGBTQ-persons come to Lund University?” och arrangörer var de tre grupper som jobbar med HBTQ-frågor vid universitetet: HBTQ-Studenterna, Proud Tech samt HBTQ-LU.

Att det är just den 17 maj beror på att det var just denna dag 1990 som WHO bestämde sig för att ta bort sjukdomsstämpeln för homosexuella, tidigare hade detta alltså sett som en sjukdom.

– I Sverige hade detta ändrats redan 1979, men det är en viktig dag. Tidigare hade det gått från att vara en brottslig handling till ett sjukdomssymtom som man försökte bota. Många HBTQ-personer har lidit i sina kontakter med sjukvården, säger Jens Rydström, professor i genusvetenskap och en av grundarna av nätverket HBTQ-LU som vänder sig till anställda vid Lunds universitet.

HBTQ-dagen hölls i Universitetsaulan i Universitetshuset och inleddes med en workshop om normer som leddes av P6, en oberoende studentförening och fortsatte med ett seminarium med en paneldiskussion med företrädare för de tre HBTQ-grupperna, Nils Danielsen, vicerektor med ansvar för ledarskap, lärarskap och medarbetarskap samt representanter från studentlivet i Lund.

– Jag är glad över initiativet till HBTQ-dagen. HBTQ-grupperna gör ett mycket bra arbete och det är angeläget att dessa frågor lyfts fram eftersom det är en del av vårt värdegrundsarbete och det vi jobbar för när det gäller för ökad likabehandling och mångfald. Alla som jobbar eller studerar vid Lunds universitet ska känna sig välkomna här, säger Nils Danielsen.

HBTQ-LU är en relativt nystartad intressegrupp avsedda för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner anställda vid Lunds universitet. Målet är att fungera som ett socialt nätverk för alla dessa, men även att finnas som en resurs för studenter som behöver stöd och utsätts för diskriminering och/eller trakasserier.

– Förhoppningen är att HBTQ-dagen ska vara ett steg vidare mot ett mer seriöst arbete med HBTQ-frågor, säger Jens Rydström.

HBTQ-nätverkets mål är att HBTQ-personer känner sig välkomna vid universitetet i vardagen och vill som ett led i detta bland annat verka för att ledning och chefer på olika nivåer är kunniga i HBTQ-frågor och att det arbetas aktivt med att bryta utanförskapet som många HBTQ-personer upplever.

– Vi vill att alla ska kunna vara så öppna som de vill, säger Jens Rydström.

Jonas Andersson

Läs mer om HBTQ-LU i LUM

Läs mer om HBTQ-LU och anmäl dig till gruppens nyhetsbrev här

Läs mer om Proud Tech

Läs mer om HBTQ-Studenterna

HBTQ-dagen

Dagen inleds med en workshop kl 11.15 med efterföljande lunch. Den som vill delta kan anmäla sig till tf07to9 [at] student [dot] lth [dot] se (Teresia Olsson )

Seminariet inleds med en kort föreläsning av genusforskaren Kerstin Sandell och fortsätter sedan med en paneldebatt. Seminariet pågår 13.15-15.00.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.