Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Högre utbildning och forskning år 2041!

Bild Framtids-LUM
Ett nummer från universitetstidningen LUM, från 2041!

Hur kan högre utbildning och forskning komma att se ut när Lunds universitet fyller 375 år, anno 2041? Vilka är forskarna, lärarna, studenterna och annan personal som då finns vid Lunds universitet? Och vad arbetar de med? Läs ett specialjubileumsnummer av Lunds universitetsmagasin (LUM) daterat år 2041.

- I tidningen går att läsa om en av flera möjliga framtider för Lunds universitet. Allt är givetvis fiktivt, men det betyder inte att det är helt och hållet påhittat, säger statsvetaren Johannes Stripple, medlem i LU Futura (Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor) och projektledare och redaktör för tidningen. Framtidsspaningarna har gjorts av 62 forskare och universitetsadministratörer under nio workshoppar.

 Materialet från workshopparna har sammanställts till intervjuer med en mängd fiktiva personer som – enligt den övergripande berättelsen - blivit centrala för universitetets utveckling under tiden mellan åren 2016 och 2041, det år som Lunds universitet firar sitt 375-årsjubileum. Mellan raderna skymtar läsaren de viktigaste händelserna och de övergripande trenderna från denna period. Mot en bakgrund av pandemier, sociala och politiska oroligheter, miljöförändringar samt de många utmaningar – och segrar – som kännetecknat 2020- och 30-talen belyser tidningen förändringar i vardagen, i studentlivet och i det politiska klimatet. Man kan också läsa om de innovationer som gett hopp under stormiga år.

Kunskapsbaserad spekulation – ingen profetia

LU375 är ett slags science fiction – om än med rötter i kunskapsbaserad spekulation. Men det är ingen profetia!

- Att läsa artiklarna är som att ge sig ut på en upptäcktsresa. Man kan se tidningen som det första påståendet i ett samtal om universitetet och framtiden, säger Johannes Stripple och tillägger att även om den här berättelsen handlar om och sker vid Lunds universitet, så tar den upp många frågor som är relevanta för högre utbildning och forskning i allmänhet.

Varför har ni gjort den här framtidsspaningen?

- Visioner om universitetens framtid finns överallt, säger Johannes Stripple. Dessa är ofta inriktade på kvantitativa mått och statistiska trender och saknar frågor som rör värderingar och enskilda människors upplevelser. I det här framtida LUM-numret har vi försökt fånga in diskussionerna kring vilket universitet vi vill ha och vilket universitet vi inte vill ha. Varför, och hur, ska vi prioritera en verksamhet eller pedagogisk praktik framför en annan?

Specialnumret av tidningen LUM lanserades under universitetets framtidsvecka. Förutom en panel bestående av universitetstidningsjournalister anno 2041 så hölls föredrag och panelsamtal om framtidens utbildning.

Ta del av det filmade eventet här

LUM nr 4 2041 - Jubilemsspecial 1666-2041 (PDF, ny flik)

Läs mer om projektet här

Läs mer om LU Futura – Lunds universitets tankesmedja för framtidsfrågor

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.