Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Insektsögon gör att drönare klarar sig utan människor

Emily Baird
Emily Baird

Forskare vid Lunds universitet har genom att studera hur insekter navigerar i tät vegetation upptäckt ett system som kan appliceras på flygande robotar. Anpassas systemet till drönare klarar de sig på egen hand i luften genom att avpassa hastigheten till omgivningen – helt utan att människor kontrollerar och styr dem.

Det är synforskarna Emily Baird och Marie Dacke vid biologiska institutionen i Lund som står bakom genombrottet. I sin forskning visar de att exempelvis bin som flyger i tät regnskog använder ljusstyrka för att undvika hinder och hitta hål i vegetationen som gör det säkert att navigera.

Förmågan att undvika kollisioner är grundläggande för djur och insekter som lever i miljöer där det finns många hinder. Lundaforskarnas resultat visar att insekter som exempelvis orkidébiet i Panamas regnskog använder en strategi där de använder sig av ljusets styrka för att navigera snabbt och effektivt utan att krocka. Exempelvis leds de av styrkan på det ljus som kommer genom hål i olika löv till det hål som är tillräckligt stort för att ta sig igenom på ett säkert sätt utan att stöta emot kanterna.   

- Systemet är så enkelt, det är högst sannolikt att andra djur också använder sig av ljuset på det här sättet. Systemet är idealt för att anpassa till små, lätta, robotar, exempelvis drönare. En gissning är att det blir verklighet inom fem till tio år, säger Emily Baird.

Innan det blir verklighet måste de biologiska resultaten från regnskogen göras om till matematiska modeller och digitala system som gör det möjligt för en robot att helt utan mänsklig inblandning flyga i mycket komplicerade miljöer.

- Att använda ljus för att navigera i komplexa omgivningar är en universell strategi som både djur och maskiner kan använda för att upptäcka öppningar och ta sig igenom dem på ett säkert sätt. Det häftigaste är egentligen att insekter har utvecklat enkla strategier för att klara av svåra problem som ingenjörer ännu inte hittat lösningen på, säger Emily Baird.

Forskningsrönen presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.  

 

 

 

 

 

Kontakt

För mer information
Emily Baird, forskare
Lunds universitet, biologiska institutionen
046-222 96 18
072-700 55 55
emily.baird@biol.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.