Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ischocksfeber samlar in pengar till als-forskningen

Ice Bucket Challenge, en donationskampanj skapad av det amerikanska als-förbundet i syfte att samla in pengar till forskning om den neurologiska sjukdomen, sprider sig just nu med blixtens hastighet i sociala och traditionella medier över världen.

Deltagarna uppmanas att antingen donera pengar till ALS-forskningen, eller skänka en symbolisk summa och bli filmade när de häller en hink med iskallt vatten över huvudet. Ice Bucket Challenge startades av den amerikanska basebollspelaren Pete Frates, som själv har diagnosen als. Hittills har kändisar som Bill Gates, Justin Bieber och Oprah Winfrey antagit utmaningen. I USA har kampanjen genererat över 100 miljoner kronor i donationer till det amerikanska als-förbundet. Nu hakar svenska Neuroförbundet på trenden, i syfte att öka medvetenheten bland allmänheten om sjukdomen i Sverige.

Läs mer på det svenska als-förbundets hemsida: http://www.neuroforbundet.se/

Text: Oscar Heimburg
Publicerad: 2014-08-21

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.