Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jonna Bornemark ny gästprofessor vid Lunds universitet

Jonna Bornemark, foto.
Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola. Under 2022 är hon gästprofessor vid Institute for Public Affairs, Lunds universitet och formellt anställd på företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan.

Författaren, folkbildaren och filosofiprofessorn Jonna Bornemark är ny gästprofessor vid Institute for Public Affairs vid Lunds universitet.

– Jag ser fram emot att bli en del av de nätverk som finns vid Lunds universitet i allmänhet, och vid Institute for Public Affairs i synnerhet. Jag är så förtjust i den inriktning som institutet har: de jobbar för att tillgängliggöra forskning utanför universitetet. Det är ett sätt att arbeta på som jag verkligen tycker om, säger Jonna Bornemark.

Till vardags är Jonna Bornemark professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hon är också författare och har rönt mycket uppmärksamhet för bland annat böckerna Horisonten finns alltid kvar – om det bortglömda omdömet och Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde.

Jonna Bornemark kommer som gästprofessor under 2022 bland annat att besöka Lund för inspelningar av institutets program Fredagsmagasinet, webbsända samtal om aktuella ämnen i samhället. Kontakten med Lund kommer genom institutet samt Akademins tillitsnätverk, som samordnas av institutet.

– Det är väldigt kul att jobba ihop med Jonna. Hon har verkligen kommit in i institutets arbete med raketfart, säger Louise Bringselius, föreståndare för Institute for Public Affairs vid Lunds universitet.

Forskar på AI i offentlig sektor

Jonna Bornemark leder nu temat ”Artificiell intelligens och omdöme” vid Institute for Public Affairs (Inspa) vid Lunds universitet. Hon har också ett pågående forskningsprojekt på samma område tillsammans med Trafikverket genom Södertörns högskola. Den nya gästprofessorstjänsten ger henne möjlighet att kombinera de tu.

– Jag ser fram emot att knyta frågan om AI till styrning i offentlig sektor. Jag har inte forskat om AI tidigare, men har velat gå vidare till att prata om just det. De flesta som håller på med artificiell intelligens är intresserade av teknik och utgår ifrån ett makroperspektiv. Personer som mer tittar på människan är mer sällsynta i de sammanhangen. Det är en vattendelare, men också något som jag tycker att vi behöver komma förbi.

Jonna Bornemark menar att det i AI-diskussionen ofta saknas perspektiv på vad människan faktiskt har och kan bidra med, kontra maskinen. Hur kan vi komplettera varandra, i stället för att nödvändigtvis konkurrera?

– AI är här för att stanna. Jag tror än så länge, så långt jag har kommit i det nuvarande forskningsprojektet, att det är sundare att se AI som ett verktyg, än att börja besjäla dem och ge dem kroppar och namn. Det gör det också lättare för oss att inte skjuta bort eller förminska människan helt, säger Jonna Bornemark.

Läs mer om institutets verksamhet på inspa.se

Fakta: Jonna Bornemark

Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Under 2022 är hon även gästprofessor vid Lunds universitet, knuten till Institute for Public Affairs. Formellt är hon anställd på 20 procent under 2022 på företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan i Lund.

Jonna Bornemark har publicerat flera böcker och ett större antal artiklar på såväl svenska som internationella förlag. Hon har varit värd för Sommar i P1 och medverkar regelbundet i radioprogram som Filosofiska rummet. Hon skriver återkommande för Dagens Nyheter.

Hon har deltagit i forskningsprojekt med fokus på praktisk kunskap, fenomenologi, posthumanism och religionsfilosofi. Dessa projekt diskuterar bland annat mätbarhetens gränser, omdömets möjligheter, subjektivitet och bildningsbegreppet. Den 26 mars 2022 släpps Jonna Bornemarks senaste bok om filosofiska lärdomar av graviditet och födande, Jag är himmel och hav.

Källa: Södertörns högskola
Volante.se

Tema AI på Fredagsmagasinet

Den 11 februari 2022 leder Jonna Bornemark det månatliga samtalet ”Fredagsmagasinet”, som denna gång handlar om artificiell intelligens och omdöme. Nationalekonomen Andreas Bergh medverkar också samt två inbjudna gäster.

Läs mer på inspa.se.

Kontakt

Jonna Bornemark.

Jonna Bornemark
Professor i filosofi vid Södertörns högskola och gästprofessor vid Lunds universitet
Telefon: 08-608 45 28
jonna [dot] bornemark [at] sh [dot] se (jonna[dot]bornemark[at]sh[dot]se)

Louise Bringselius.

Louise Bringselius
Docent och lektor i företagsekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Föreståndare för Institute for Public Affairs
louise [dot] bringselius [at] fek [dot] lu [dot] se (louise[dot]bringselius[at]fek[dot]lu[dot]se)

Mer info

Institute for Public Affairs (Inspa) är en kreativ tvärvetenskaplig miljö för policynära forskning och dialog inom politik, förvaltning och samhälle. Institutet initierades av Ekonomihögskolan. Det är i dag ett fakultetsgemensamt initiativ vid Lunds universitet och verkar som en mötesplats för forskare, politiker, beslutsfattare med flera. Finansieras i dagsläget av Ekonomihögskolan och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Startade i början av 2021.

Samarbeta med oss!

Vill du samarbeta med Institute for Public Affairs vid Lunds universitet? Besök gärna institutets webbplats inspa.se för mer information eller kontakta föreståndaren Louise Bringselius.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.