Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kartlagda korngener förbättrar oddsen i kapprustning

Korn mot blå himmel.
En ny forskningsstudie har kartlagt hela arvsmassan hos sädesslaget korn. Foto: Christoph Dockter

Nu har forskare från bland annat Lunds universitet gjort en stor kartläggning av samtliga gener hos sädesslaget korn. Forskningsresultaten banar väg för effektivare växtförädling i den internationella kapprustningen mot skadeinsekter och klimatförändringar.

Sädesslaget korn är en viktig del i den globala matförsörjningen. Korn är den femte mest odlade grödan i världen och har ännu större betydelse för svenskt jordbruk.

En omfattande forskningsstudie har nu tagit fram detaljerad information om arvsmassan hos mer än 1 000 olika sorter av korn. Totalt 80 forskare från tolv länder har bidragit i arbetet. En av de medverkande är Mats Hansson, professor i molekylär växtbiologi vid Lunds universitet.

Han konstaterar att vi lever i en värld med fortsatt ökande befolkning samtidigt som odlingsytorna minskar. Inte minst i det perspektivet kommer den aktuella studien att vara av stort värde.

– Växtförädlare kan nu använda denna information för att förbättra det korn som bönderna odlar, säger Mats Hansson.

Studiens resultat kommer att fungera som ett uppslagsverk för att göra växtförädling och forskning lättare. All växtförädling baseras på genetisk variation. Det behövs därmed detaljerad kunskap om arvsmassans genetiska variation för att man ska kunna jobba framgångsrikt med förädlingsarbete. Ofta måste växtförädlarna anpassa grödor till nya regioner, nya sjukdomar och nya skadeinsekter.

– Växtförädling är en ständigt pågående process av typen kapprustning, säger Mats Hansson.

Närbild på korn.
Detaljerad kunskap om kornets gener är avgörande för ett effektivare växtförädlingsarbete. Foto: Mats Hansson

Den aktuella studien har undersökt kornets alla gener och den variation som finns hos dna-sekvenserna i generna. Dna är det som bygger upp generna och därmed hela arvsmassan. Studiens resultat kommer enligt Mats Hansson att rent konkret kunna hjälpa växtförädlare att utveckla kornsorter som ger större skördar och olika specifika kvaliteter.

Växtförädlingen kommer också att kunna göras i ett snabbare tempo tack vare den nya forskningsstudiens kartläggning. Eftersom korn är ett gräs likt annan stråsäd – som vete, råg och havre – kan kunskapen i korn även användas av växtförädlare som håller på med dessa andra grödor, påpekar Mats Hansson.

Forskningsstudien har nyligen publicerats i tidskriften Nature: Structural variation in the pangenome of wild and domesticated barley.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.